Reuters: Parlamentul roman isi sporeste imunitatea in fata legii

Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 08:25
1319 citiri
Reuters: Parlamentul roman isi sporeste imunitatea in fata legii

Parlamentarii din Romania au votat marti cu o majoritate covarsitoare in favoarea intaririi imunitatii lor in fata justitiei, o decizie care ar putea deranja Comisia Europeana, exasperata deja de eforturile ezitante ale Romaniei in combaterea coruptiei la nivel inalt, comenteaza Reuters.

Membrii Parlamentului au aprobat o lege care le reglementeaza activitatea, reducand sumele alocate pentru cazare si transport, dar ingreunand anchetele procurorilor asupra coruptiei si conflictului de interese.

Partenerii Romaniei din Uniunea Europeana monitorizeaza indeaproape sistemul de justitie, iar anul trecut si-au exprimat ingrijorari in legatura cu statul de drept atunci cand alianta de stanga de la guvernare a incercat sa-l demita pe presedintele tarii. UE a tinut de asemenea Romania in afara spatiului Schengen de libera circulatie, reaminteste Reuters.

Procurorii romani au nevoie de aprobarea Parlamentului pentru a deschide anchete penale impotriva parlamentarilor.

Conform reglementarilor precedente, comisiile juridice din Parlament evaluau solicitarile si ofereau un aviz consultativ de aprobare sau respingere, dupa care urma votul obligatoriu din plen.

Prin schimbarile aprobate marti, Parlamentul nu va mai vota in cazul in care comisiile vor respinge solicitarile procurorilor.

"Asta inseamna ca acele solicitari ale procurorilor care sunt respinse nu vor mai vedea niciodata lumina zilei", a spus Laura Stefan, specialist juridic in cadrul tink-tank-ului Expert Forum. "Acest proces va fi cel mai probabil blocat in comisii", a adaugat ea.

O alta schimbare aprobata de parlamentari slabeste puterile Agentiei Nationale de Integritate (ANI), organizatie anticoruptie creata dupa aderarea Romaniei la UE in 2007 pentru a ancheta averea si potentialele conflicte de interese in randul politicienilor, precizeaza Reuters, adaugand ca activitatea agentiei a fost salutata la Bruxelles.

ANI a descoperit ca 42 de parlamentari s-au aflat in conflict de interese sau au acumulat averi nejustificate intre 2008 si 2012.

Alesii care au acumulat averi nejustificate sau se afla in conflict de interese isi pierdeau automat locul daca nu puteau oferi dovezi catre ANI. Acum, parlamentarii isi pot mentine postul pana la o decizie finala a unei instante in cazul lor, ceea ce, in sistemul juridic greoi din Romania, ar putea dura ani, mai scrie Reuters.

"Ma astept ca aceste schimbari sa fie fi evidentiate in raportul Comisiei Europene (privind monitorizarea justitiei) si ca aderarea noastra la Schengen sa fi amanata pentru mult timp", a spus Sergiu Miscoiu, analist al tink-tank-ului CESPRI.

"Apoi exista riscuri pentru increderea si credibilitatea Romaniei in interiorul Uniunii Europene, care sunt deja la un nivel foarte scazut, si acest lucru ar putea afecta investitiile", a declarat Miscoiu.

La sase ani de la aderarea la UE, Romania a inregistrat progrese limitate in reformarea economiei dominate de stat si in lupta impotriva coruptiei extrem de raspandite, noteaza agentia de stiri.

Precedentele rapoarte de monitorizare in justitie au criticat Parlamentul pentru ca a incercat sa obstructioneze anchetele penale. intre 2006 si 2012, procurorii anticoruptie au trimis in judecata 23 de parlamentari si 15 ministri si secretari de stat

#parlamentari Romania imunitate, #lege imunitate parlamentari, #Reuters parlamentari Romania , #Romania