Romania a avut in martie a doua inflatie anuala ca marime din UE

Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 13:34
1076 citiri
Romania a avut in martie a doua inflatie anuala ca marime din UE

Romania a inregistrat in martie o rata anuala a inflatiei de 4,2%, cea de-a doua ca marime din Uniunea Europeana (UE), cu 1,5 puncte procentuale sub inflatia anuala a Ungariei, in conditiile in care media la nivelul UE a fost de 1,9%, arata datele publicate vineri de Eurostat, transmite NewsIn.

Pe locul al treilea, intre tarile cu o inflatie ridicata, s-a clasat Grecia, cu 3,9%, potrivit datelor biroului european de statistica.

In schimb, Letonia, Irlanda si Lituania au inregistrat cele mai pronuntate deflatii anuale din UE, de -4,0%, -2,4%, respectiv -0,4%.

Romania s-a clasat, insa, pe primul loc din UE dupa cresterea medie a preturilor de consum din intervalul aprilie 2009 - martie 2010 fata de precedentele 12 luni - indicator care conteaza in criteriile nominale de convergenta la zona euro.

Nivelul de 5,0% a fost cel mai inalt din UE, Romania fiind urmata de Ungaria, cu 4,8%, si Polonia, cu 3,9%.

In zona euro, inflatia anuala a urcat la 1,4% in martie, de la 0,9% in februarie.

Preturile de consum au crescut in martie cu 0,7% in blocul comunitar, respectiv cu 0,9% in zona euro fata de luna anterioara.

Institutul National de Statistica a anuntat ca rata anuala a inflatiei din Romania s-a temperat in martie la 4,2%, in ton cu asteptarile.

#romania, #inflatie , #Romania