Romania a avut in primele noua luni al saselea deficit comercial ca marime din UE

Vineri, 18 Decembrie 2009, ora 13:29
1340 citiri
Romania a avut in primele noua luni al saselea deficit comercial ca marime din UE

Romania s-a clasat in primele noua luni din 2009 pe locul sase intre statele Uniunii Europene dupa nivelul deficitului comercial, cu un dezechilibru de 7 miliarde euro, potrivit datelor publicate, vineri, de biroul european de statistica, Eurostat, preluate de NewsIn.

Deficitul comercial al Romaniei s-a redus cu 61% in ianuarie-septembrie fata de perioada similara din 2008, in conditiile in care importurile s-au diminuat cu 36%, intr-un ritm de doua ori mai alert decat exporturile, care au scazut cu 18% fata de nivelul din acelasi interval al anului trecut, potrivit Eurostat.

Din ianuarie pana in septembrie, Romania a exportat bunuri de 21,2 miliarde euro, cu 4,7 miliarde euro mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Importurile s-au cifrat la 28,2 miliarde euro, in scadere cu 15,7 miliarde euro fata de acelasi interval.

Cele mai mari deficite comerciale au fost inregistrate in primele noua luni in Marea Britanie (69,9 miliarde euro), Franta (38,6 miliarde euro), Spania (36,8 miliarde euro), Grecia (21,6 miliarde euro) si Portugalia (13,5 miliarde euro).

Pe de alta parte, Germania, Irlanda si Olanda au avut cele mai mari excedente din primele noua luni din 2009, de 91,7 miliarde euro, 29,7 miliarde euro, respectiv 27,9 miliarde euro.

Pe ansamblul UE, deficitul comercial din comertul cu statele din afara blocului comunitar s-a redus in octombrie la 3,8 miliarde euro, de la 18,3 miliarde euro in luna similara din 2008. In schimb, zona euro a inregistrat un excedent comercial de 8,8 miliarde euro.

In octombrie 2008, deficitul comercial in zona euro era de 1,2 miliarde euro.

Eurostat a estimat ca exporturile Romaniei catre statele din afara blocului comunitar au scazut, in octombrie, cu 0,4% fata de cele din septembrie, iar importurile s-au diminuat cu 9,3%, astfel ca deficitul comercial pe acest segment s-a mentinut la 0,3 miliarde euro.

Romania a exportat in afara UE bunuri de circa 600 milioane euro si a importat marfuri de aproximativ 800 milioane euro in octombrie.

Exporturile UE catre statele din afara comunitatii au crescut in octombrie cu 0,2% fata de septembrie, la 91,8 miliarde euro, in timp ce importurile au scazut cu 1%, la 97,6 miliarde euro, astfel ca deficitul comercial s-a redus la 5,8 miliarde euro, de la 7,1 miliarde euro in luna anterioara, potrivit datelor revizuite ale Eurostat.

Pentru Romania, Eurostat preia datele de la Institutul National de Statistica (INS), care calculeaza importurile in preturi CIF, ce includ costurile legate de transport din tara de origine, si exporturile in preturi FOB, fara astfel de costuri. 

#romania, # deficit, # comercial, # ue , #Romania