Romania a inregistrat in ianuarie al treilea declin al comertului cu amanuntul din UE

Miercuri, 03 Martie 2010, ora 16:03
1228 citiri
Romania a inregistrat in ianuarie al treilea declin al comertului cu amanuntul din UE

Romania a avut in ianuarie cea de-a treia scadere a comertului cu amanuntul din Uniunea Europeana, dupa ce vanzarile s-au redus cu 10,3% fata de aceeasi perioada din 2009, in timp ce pe ansamblul UE comertul a inregistrat un declin de numai 1,6%, potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat sipreluate de NewsIn.

In zona euro, comertul cu amanuntul a scazut cu 1,3%.

Cele mai mari scaderi fata de ianuarie 2009 au avut loc in Letonia (-16,0%), Lituania (-13,6%) si Romania, in timp ce Suedia, Malta si Austria au raportat cele mai semnificative cresteri ale comertului cu amanuntul, de 3,4%, 2,6%, respectiv 2,4%.

Potrivit Eurostat, comertul cu amanuntul a crescut in ianuarie in patru state membre si a scazut in 13.

La nivelul blocului comunitar, vanzarile de produse alimentare, alcool si tutun au scazut in ianuarie cu 0,6% fata de aceeasi luna din 2008, in timp ce in zona euro au crescut cu 0,2%.

Sectorul bunurilor nealimentare a scazut cu 1,5%, atat in UE cat si in zona euro.

Comparativ cu decembrie, Romania a avut in ianuarie a opta crestere a comertului cu amanuntul din UE, de 1,0%.

Cele mai importante cresteri lunare ale comertului cu amanuntul au fost inregistrate in Lituania (7,1%), Portugalia (5,2%) si Estonia (4,3%), in timp ce Danemarca a inregistrat cel mai mare declin, de 2,8%.

Indicele vanzarilor cu amanuntul a scazut in ianuarie cu 0,3% fata de luna precedenta, atat in Uniunea Europeana cat si in zona euro. 

#romania, # comert, # amanuntul, # ue , #Romania