Romania a inregistrat in primul trimestru a patra scadere economica din UE

Miercuri, 12 Mai 2010, ora 14:39
1046 citiri
Romania a inregistrat in primul trimestru a patra scadere economica din UE

Romania a inregistrat in primul trimestru a patra scadere economica din Uniunea Europeana (UE), de 0,3%, comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut, la nivelul blocului comunitar Produsul Intern Brut crescand cu 0,2%, precizeaza Mediafax.

In intervalul octombrie-decembrie 2009, Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei s-a diminuat cu 1,5%, in ritm trimestrial, insa cel al UE a urcat cu 0,1%, potrivit unui raport al Eurostat, biroul de statistica al Comisiei Europene. Raportul contine, insa, date referitoare la doar 18 tari membre ale Uniunii.

Cea mai mare scadere economica trimestriala din UE a fost inregistrata in perioada ianuarie-martie de Lituania (4,1%), in clasament urmand Estonia (2,3%), Grecia (0,8%), Romania si Cipru (0,2%).

Cele mai mari cresteri economice le au Portugalia (1%), Ungaria (0,9%), Slovacia (0,8%) si Italia (0,5%). PIB a stagnat doar in Austria.

In Germania, economia a avansat cu 0,2%, iar in Franta si Spania cu 0,1%.

Romania ocupa, de asemenea, locul patru in UE in functie de scaderea anuala a PIB din primul trimestru , de 2,5%, dupa Letonia (5,1%), Bulgaria (4% - Bulgaria nu este prezenta cu date referitoare la evolutia trimestriala a economiei) si Lituania (2,8%).

In Uniune, PIB a crescut cu 0,3% in primele trei luni, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, dupa o scadere de 2,3% in trimestrul precedent.

Institutului National de Statistica a anuntat miercuri ca PIB-ul Romaniei s-a contractat, in termeni ajustati sezonier, cu 0,3% fata de ultimele trei luni ale anului trecut si cu 2,5% comparativ cu primul trimestrul din 2009, ceea ce inseamna ca economia a ramas in recesiune.

#romania crestere economica pib scadere , #Romania