Romania a pledat pentru materializarea coridorului transcaspic

Joi, 29 Septembrie 2011, ora 18:58
1093 citiri
Romania a pledat pentru materializarea coridorului transcaspic

Romania a pledat pentru materializarea coridorului transcaspic pentru transportul gazelor naturale si pentru conexarea cu Dunarea a coridorului de transport M.Caspica-M.Neagra intr-o intalnire pe care secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut-o joi, la Bucuresti, cu un inalt oficial din Kazahastan, informeaza NewsIn.

Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a avut joi o intrevedere cu ministrul adjunct al petrolului si gazelor din R. Kazahstan, Berik Tolumbaiev, presedinte al partii kazahstaneze in Comisia Mixta Interguvernamentala de colaborare comercial-economica si tehnico-stiintifica, ale carei lucrari au loc la Bucuresti in perioada 29-30 septembrie 2011.

Potrivit MAE, Bogdan Aurescu a exprimat sprijinul Romaniei privind materializarea coridorului transcaspic pentru transportul gazelor naturale din Bazinul Marii Caspice catre Europa.

Demnitarul roman a subliniat si importanta intensificarii eforturilor comune privind materializarea coridorului de transport Marea Caspica - Marea Neagra si conexarea acestuia cu recent lansata Strategie Europeana a Dunarii, transportul pe fluviul Dunarea oferind cea mai ieftina cale de acces spre centrul Europei.

De asemenea, au fost discutate aspecte regionale, cu accent asupra Regiunii Extinse a Marii Negre. In context, oficialul roman a incurajat partea kazaha sa foloseasca oportunitatile oferite de implementarea Strategiei UE pentru Dunare.

Oficialul kazah a salutat nivelul foarte bun al dialogului politic la cel mai inalt nivel si a aratat ca decizia companiei KazMunaiGaz - care detine Grupul Rompetrol - de a investi in Romania a fost luata in urma analizarii mai multor alternative in plan regional, in prezent existand premisele dezvoltarii acestei investitii, inclusiv in alte sfere decat cea energetica.

Berik Tolumbaiev a exprimat interesul pentru sporirea prezentei companiilor romanesti in Kazahstan, apreciind ca actuala sesiune a Comisiei Mixte Economice va da un impuls substantial cooperarii in plan economic intre Romania si Kazahstan.

Bogdan Aurescu a evidentiat interesul puternic pe care Romania il acorda consolidarii relatiilor de parteneriat cu R. Kazahstan si intensificarii dialogului politic bilateral, apreciind caracterul pragmatic al relatiilor Romaniei cu Kazahstanul si rezultatele deosebite inregistrate in plan economic si energetic.

Pe langa sectorul energetic, care reprezinta domeniul de excelenta al colaborarii bilaterale, Bogdan Aurescu a evidentiat oportunitatea valorificarii pe piata kazaha a experientei companiilor romanesti in domenii ca IT-ul si comunicatiile, energia electrica, productia de echipamente de foraj si extractie petroliera sau securizarea frontierelor, precum si intensificarea cooperarii in domeniul transporturilor, prin materializarea Protocolului de colaborare incheiat in 2007 intre administratiile portuare Constanta si Aktau de la Marea Caspica, informeaza MAE.

#romania, #coridor transcaspic , #Romania