Romania a refuzat sa investeasca in centrala nucleara de la Belene

Joi, 29 Aprilie 2010, ora 16:02
1667 citiri
Romania a refuzat sa investeasca in centrala nucleara de la Belene

Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban, a declarat ca Bulgaria a invitat Romania sa participe in locul grupului german RWE la proiectul tarii vecine de constructie a unei centrale nucleare la Belene, insa tara noastra a refuzat aceasta propunere.

"Bulgaria ne invitase sa participam la proiect in locul RWE, insa i-am refuzat politicos, pentru ca noi avem deja proiectele noastre", a declarat joi, la o conferinta la Cernavoda secretarul de stat din Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri Tudor Serban.

Concernul energetic german RWE a anuntat in octombrie 2009 ca se retrage din controversatul proiect al centralei nucleare de la Belene, din nordul Bulgariei.

Oficialii de la RWE anuntasera astfel la numai 10 luni de la intrarea in proiectul Belene retragerea, motivul invocat fiind cel al finantarii nesigure.

Romania detine o singura centrala nucleara, la Cernavoda, ce are doua reactoare ce au fiecare instalata o putere de circa 700 MW.

Alte doua reactoare urmeaza sa fie construite si puse in functiune dupa 2017, cu o putere instalata asemanatoare. Cele doua unitati nucleare acopera circa 20% din productia de electricitate din Romania.

De asemenea, autoritatile intentioneaza sa construiasca o a doua centrala nucleara, care ar putea fi functionala in 2030.

Aceasta ar putea avea o putere instalata de 1.000 MW.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania, #belene, #centrala, #nucleara, #bulgaria , #Romania