Romania, a treia inflatie anuala ca marime din UE in aprilie

Marti, 18 Mai 2010, ora 14:00
1299 citiri
Romania, a treia inflatie anuala ca marime din UE in aprilie

Romania a inregistrat in aprilie o rata anuala a inflatiei de 4,2%, cea de-a treia ca marime din Uniunea Europeana (UE), dupa Ungaria si Grecia, in conditiile in care media la nivelul UE a fost de 1,5%, arata datele publicate marti de Eurostat, relateaza NewsIn.

Pe primul loc, intre tarile cu o inflatie ridicata, s-a clasat Ungaria cu 5,7%, urmata de Grecia, cu 4,7%, potrivit datelor biroului european de statistica.

In schimb, Letonia, Irlanda si Lituania au inregistrat cele mai pronuntate deflatii anuale din UE, de -2,8%, -2,5%, respectiv -0,2%.

Romania s-a clasat pe locul doi in UE dupa cresterea medie a inflatiei din intervalul aprilie 2010 - aprilie 2009 fata de precedentele 12 luni - indicator care determina stabilitatea preturilor in rapoartele de convergenta ale Comisiei Europene catre Consiliul European.

Nivelul de 4,9% a fost cel de-al doilea din UE, Romania fiind precedata doar de Ungaria, cu 5,0% si urmata de Polonia cu 3,8%, conform datelor Eurostat.

Cele mai mici rate anuale ale inflatiei calculate din intervalul aprilie 2010 - aprilie 2009 fata de precedentele 12 luni au fost inregistrate in Irlanda (-2,5%), Portugalia (-0,7%), Estonia (-0,6%) si Letonia (-0,6%).

In zona euro, inflatia anuala a urcat de la 1,4% in martie, la 1,5% in aprilie. Anul trecut, rata inflatiei era de 0,6%.

Rata lunara a inflatiei din zona euro a fost de 0,5% in aprilie.

In blocul comunitar, rata anuala a inflatiei a crescut de la 1,9% in martie, la 2,0% in aprilie 2010, in timp ce anul trecut, rata anuala era de 1,3%.

Rata lunara a inflatiei din Uniunea Europeana a fost de 0,4% in luna aprilie.

Cele mai mari cresteri ale ratei anuale a inflatiei din aprilie pe zona euro au fost inregistrate in cazul transporturilor (5,9%) si ale produselor din alcool si tutun (4,2%), in timp ce activitatile culturale si de recreere, telecomunicatiile si alimentele au inregistrat cele mai mici cresteri ale ratei anuale a inflatiei pe luna aprilie, de respectiv -1%, -0,6% si -0,2%.

Institutul National de Statistica a anuntat martea trecuta ca rata anuala a inflatiei din Romania a urcat in aprilie la 4,28%, in ton cu asteptarile analistilor, pe fondul scumpirii produselor nealimentare si a cresterii tarifelor la servicii odata cu deprecierea leului.

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#romania, #inflatie, #ue , #Romania