Romania ar putea avea alte 16 produse traditionale recunoscute mondial

Joi, 03 Iunie 2010, ora 16:05
2499 citiri
Romania ar putea avea alte 16 produse traditionale recunoscute mondial

Un numar de 16 produse alimentare sunt inregistrate la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si se afla in faza avansata pentru obtinerea certificarii europene de produse traditionale, a declarat, joi, ministrul de resort Mihail Dumitru.

"Avem 2.653 de proiecte din partea producatorilor romani in baza de date a ministerului, produsele acestora fiind recunoscute la nivel national ca produse traditionale.

Dintre acestea, 16 dosare sunt in faza avansata, urmand sa fie depuse pentru a fi recunoscute la nivel european.

Daca vor trece de acest nivel vor primi denumirea de indicatie de origine geografica ceea ce inseamna ca produsele lor si zonele unde sunt fabricate vor fi recunoscute in Europa", a afirmat Dumitru.

El a adaugat ca in Romania sunt foarte multe produse traditionale care nu sunt promovate.

"Pe piata produselor traditionale ar trebui sa fim mai prezenti. Produsele din lapte si carne, precum si mierea, sunt doar cateva dintre produsele traditionale.

Ministerul sprijina producatorii pentru a-si dezvolta produsele traditionale si a creste calitatea acestora, pentru a fi prezente pe pietele europene", a mai spus ministrul Agriculturii.

In acest sens, ministerul colaboreaza cu Oficiul National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti.

Directorul executiv al institutiei, Lucia Romanescu, a precizat ca recunoasterea la nivel european a produselor traditionale romanesti va facilita exportul acestora.

"Producatorii nu o vad ca pe o prioritate, insa, daca vor primi aceasta recunoastere europeana, vor putea exporta mai usor pentru ca le este recunoscuta calitatea si doar ei vor putea folosi denumirea respectiva a produselor.

Sunt foarte multi producatori in Romania care folosesc pentru produsele lor aceesi denumire, dar calitatea este diferita", a explicat Romanescu.

Ea a adaugat ca procedurile pentru obtinerea certificarii europene dureaza pana la doi ani.

Pana in prezent, un singur produs alimentar romanesc a fost recunoscut la nivel european, respectiv magiunul natural de prune Topoloveni al companiei Sonimpex Serv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania, #produse, #traditionale , #Romania