Romania are 6 luni pentru a lua masuri, dupa deficitul excesiv din 2008

Miercuri, 13 Mai 2009, ora 17:43
1160 citiri
Romania are 6 luni pentru a lua masuri, dupa deficitul excesiv din 2008

Comisia Europeana va stabili, in luna iunie, ce masuri trebuie sa adopte Romania si celelalte trei state in cazul carora a declansat miercuri procedura de deficit excesiv, iar acestea vor fi aplicate in termen de sase luni, respectiv pana in decembrie, potrivit unui purtator de cuvant al Comisiei.

"Comitetul Economic si Financiar al Consiliului European va analiza rapoartele CE publicate astazi (miercuri, n.r.). Apoi, CE trebuie sa decida daca va confirma existenta unui deficit excesiv iar in iunie, in baza unui raport al Comitetului Economic si Financiar, Comisia va recomanda ECOFIN in primul rand sa fie de acord cu evaluarea CE, iar in al doilea rand sa aprobe un calendar de masuri de pus in practica in tarile vizate de procedura", a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Mark English, purtator de cuvant al Comisiei Europene, conform Mediafax.

Potrivit acestuia, statele au la dispozitie, dupa decizia ministrilor de finante din statele membre reuniti la sedinta ECOFIN, sase luni pentru implementarea masurilor, iar la sfarsitul anului CE va face un nou raport de evaluare.

Conform procedurilor, depasirea deficitului poate fi sanctionata cu amenzi in cazul statelor din zona euro sau inghetarea fondurilor structurale pentru tarile din afara uniunii monetare. Oficialii CE au declarat insa, in mai multe randuri, ca statele cu deficit excesiv ar putea beneficia, in contextul crizei, de unele concesii, precum termene limita foarte extinse pentru remedierea indicatorului.

CE a declansat, miercuri, procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei, stabilind ca deficitul bugetar din 2008, peste nivelul de 3% din PIB, nu poate fi considerat o depasire exceptionala si nici temporara a pragului acceptat prin Pactul de Stabilitate.

#romania, # ce, # masuri, # deficit, # ecofin, # , #Romania