Romania are un plan finalizat privind fondurile europene

Joi, 01 Martie 2007, ora 01:29
702 citiri

Marti, comisarul european pentru politica regionala, Danuta Hubner, a laudat Romania ca a reusit in decurs de doar o luna de la aderarea sa la Uniunea Europeana sa predea atat Cadrul Strategic National de Referinta pentru perioada 2007-2013, cat si programele sale operative privind absorbtia fondurilor din cadrul Fondului de Coeziune.

Anuntul a fost facut marti de catre Biroul de presa al Comisiei Europene. Cele doua instrumente sunt de o importanta vitala pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene, pentru ca acestea sa poata avea acces la fondurile Uniunii. Guvernul bulgar a adoptat, de asemenea, cadrul de referinta, inca de la sfarsitul lui decembrie 2006, dar nu si toate programele operative, de aceea trimiterea lor la Bruxelles spre aprobare este amanata. Guvernul bulgar ar trebui sa aprobe programele in cadrul sedintei de maine.

Faptul ca Bucurestiul a predat concomitent ambele instrumente este un lucru foarte bun pentru tara, pentru ca negocierile cu Bruxellesul privind aprobarea acestora vor putea decurge simultan si vor putea fi finalizate in cel mai scurt timp posibil. Cu cat ele vor fi finalizate mai repede cu atat mai repede Romania va putea avea acces la fondurile europene.

Pentru Bulgaria, previziunile cele mai optimiste sunt ca acest lucru sa se intample in luna mai, cu toate ca, in opinia ministrului adjunct pentru dezvoltare regionala, Iskra Mihailova, citata de editia electronica a Mediapool, Sofia si Bruxellesul pot ajunge la o intelegere abia la sfarsitul lunii august. Comisia Europeana mai anunta ca Romania va primi in cadrul programului sau operativ de dezvoltare nationala 3,7 miliarde de euro dintr-un total de 19,7 miliarde de euro care sunt prevazute pentru aceasta tara.

Sursa: Rador