Romania, cea mai abrupta scadere economica din UE in T3

Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 12:36
1193 citiri
Romania, cea mai abrupta scadere economica din UE in T3

Romania este una dintre cele trei tari din UE care au inregistrat contractie economica in trimestrul al treilea fata de perioada aprilie-iunie, iar singurul stat membru unde Produsul Intern Brut (PIB) a scazut mai abrupt este Grecia, reiese din datele prezentate vineri de Eurostat, informeaza NewsIn.

Datele privind PIB-ul pe trimestrul trei nu sunt disponibile pentru sapte state membre, respectiv Danemarca, Irlanda, Luxembourg, Malta, Polonia, Slovenia si Suedia. Dintre acestea, numai Irlanda a inregistrat scadere economica in trimestrul al doilea.

Astfel, scaderea de 0,7% a PIB-ului Romaniei din trimestrul trei este depasita doar de contractia de 1,1% raportata de Grecia.

Cea de-a treia tara cu cifra negativa in perioada analizata este Olanda (-0,1%).

Economia UE a crescut cu 0,4% in perioada iulie-septembrie, la fel ca cea a zonei euro, cele mai puternice cresteri fiind inregistrate in Finlanda (1,3%), Cehia (1,1%) si Slovacia (0,9%).

Raportat la trimestrul al treilea al anului trecut, scaderea de 2,3% afisata in dreptul Romaniei este depasita numai de cea de 4,5% a Greciei, in timp ce PIB-ul UE a crescut cu 2,1%, iar cel al zonei euro cu 1,9%.

De altfel, Romania si Grecia sunt singurele state membre care au inregistrat contractie economica pe datele anualizate ajustate sezonier.

Estonia are cea mai puternica crestere economica, de 4,7%, insa pe date neajustate sezonier. Economia Slovaciei a crescut cu 4,1%, iar cea a Germaniei cu 3,9%.

Economia bulgara a crescut cu 0,3% in trimestrul al treilea fata de cel anterior si cu 0,2% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

In Ungaria, PIB-ul a urcat cu 0,8% comparativ cu trimestrul doi, respectiv cu 2,1% fata de trimestrul al treilea din 2009.

#scadere economie romania , #Romania