Romania, egala Botswanei la transparenta cheltuirii banului public

Luni, 02 Februarie 2009, ora 13:27
1374 citiri
Romania, egala Botswanei la transparenta cheltuirii banului public

Romania ocupa pozitia a 17-a, la egalitate cu Botswana, intr-un clasament al transparentei guvernamentale in cheltuirea banului public alcatuit din 85 de tari, fiind incadrata in categoria a doua a raportului, cu "informatii semnificative" facute publice de autoritati.

Studiul a fost realizat de International Budget Partners, organizatie neguvernamentala cu sediul la Wasghington. "Scorul Romaniei releva ca guvernul ofera publicului informatii substantiale cu privire la bugetul public si activitatile financiare. Cetatenii beneficiaza, astfel, de instrumentele necesare pentru a responsabiliza guvernul cu privire la modul in care administreaza banul public", se arata in concluziile raportului.

Studiul cuprinde un chestionar de 91 de intrebari referitoare la informatiile continute in opt documente cheie legate de buget, care ar trebui facute publice.

Romania a obtinut cele mai bune evaluari pentru informatiile publicate de autoritati cu privire la bugetul propus de Executiv si cel adoptat de Parlament, precum si in ceea ce priveste raportul de sfarsit de an si realizarea unui raport de audit.

"Propunerea (de buget a Guvernului) furnizeaza informatii substantiale publicului, oferind o perspectiva completa asupra intentiilor Executivului in ceea ce priveste taxele si cheltuielile in urmatorul an. Totusi, cheltuielile, colectarea incasarilor si imprumuturile publice sunt greu de urmarit pe parcursul anului. Autoritatile intocmesc rapoarte interimare, insa nu le publica", se spune in raportul International Budget Partners.

Totodata, raportul releva ca, desi autoritatile publica un raport de sfarsit de an, nu ofera informatii privind raportul de audit intocmit sau modul in care s-au implementat recomandarile cuprinse in acesta.

Romania a obtinut un scor de 62%, similar cu cel al Botswanei. Pe primele pozitii, in prima categorie de transparenta, formata din statele care ofera "informatii ample", se plaseaza Marea Britanie, cu 88%, Africa de Sud si Franta - cu cate 87%, Noua Zeelanda 86% si Statele Unite 82%. In categoria a doua, din care face parte si Romania, cea mai transparenta administratie este cea norvegiana, cu 80%.

Alte clasificari notabile inregistreaza Slovenia (pozitia a noua, 73%), Polonia (locul 10, 67%) sau Germania, care a obtinut un scor apropiat de cel al Romaniei, respectiv de 64%.

Clasamentul este incheiat de tarile cu transparenta apropiata de zero, printre care se numara Arabia Saudita sau Sudan.

Ultimele doua categorii ale raportului, in care sunt incluse tarile care publica informatii "minimale" sau nu ofera nicio precizare cu privire la cheltuirea banului public, nu cuprind state membre UE.

Bulgaria ocupa pozitia a 24-a, cu un scor de 57%, fiind cea mai slaba clasare a unei tari din Uniunea Europeana.

Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#bani, #buget, #raport, #romania, #transparenta , #Romania