Romania, in fruntea clasamentului tarilor cu domenii de internet riscante

Marti, 13 Martie 2007, ora 13:36
1155 citiri

Tarile cu cel mai ridicat grad de risc in privinta sigurantei domeniilor de internet sunt Romania, cu 5,6%, si Rusia, cu 4,5%, site-uri care contin virusi, aplicatii malitioase, exploatari de vulnerabiltati sau downloaduri nedorite, potrivit unui studiu al McAfee.

McAfee a alcatuit o clasificare a 256 de domenii de tara cum ar fi cele japoneze (cu extensia .jp), cele franceze (cu extensia .fr) si domenii comerciale (cu extensia .com). Clasificarea a fost facuta in functie de rezultatul obtinut la testul de risc, care consista in analiza continutului de aplicatii malitioase, spam, exploatari de vulnerabilitati si escrocherii. Raportul final, Mapping the Mal Web, scoate in evidenta variatia gradului de risc de la un domeniu la altul.

"Daca vorbim despre securitate, nu e nici o diferenta intre web si lumea reala. Exista zone si domenii sigure si exista locuri pe care nimeni nu ar trebui sa le viziteze", a declarat directorul de produs al McAfee, Mark Maxwell.

Inregistrarea pe un site sau descarcarea unui fisier sunt semnificativ mai riscante pe anumite domenii. De exemplu, daca utilizatorul se inregistreaza pe un domeniu cu extensia .info luat la intamplare are 73,2% sanse sa primeasca spam.

Cele mai riscante domenii generice sunt cele cu extensia .info cu 7,5% grad de risc, urmate de domeniile .com cu 5,5% grad de risc.

"Pentru administratorii domeniilor de varf acest studiu ar trebui sa fie un semnal de alarma. In mod evident unele tari iau in serios avertismentul si pot servi ca model pentru celelalte state", a mai spus Mark Maxwell.

McAfee SiteAdvisor este un instrument gratuit care separa site-urile web in functie de gradul de securitate pe care il ofera vizitatorului. Gradele de securitate sunt marcate cu rosu, galben si verde si au fost acordate in urma unei serii de teste proprietare efectuate de McAfee pe milioane de site-uri.

Site-urile marcate cu rosu sunt cele care au cazut la testul McAfee din cauza continutului. Pe ele au fost gasite aplicatii malitioase cum ar fi virusi, exploatari ale vulnerabilitatilor, spam, pop-upuri nedorite sau pur si simplu se aflau in stransa legatura cu alte site-uri cotate cu grad rosu de risc. Site-urile cotate cu grad galben de risc sunt cele care au trecut testele de siguranta, dar au continut suparator cum ar fi pop-upuri in exces. Site-urile cotate cu vrede sunt absolut sigure.

Frecventa cu care site-urile cu grad rosu de risc pot fi intalnite variaza de la un domeniu la altul, pornind de la cele finlandeze (.fi) care au cel mai scazut grad de risc (0.1%) si terminand cu domeniile din Tokelau (.tk) care au cel mai ridicat grad de risc (10%).

Testele au acoperit 95% din totalul site-urilor web existente. Din totalul site-urilor testate de McAfee SiteAdvisor, 4,1% sunt cotate cu rosu sau galben.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)