Romania, la fel de "libera" ca in 2010

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 23:09
1245 citiri
Romania, la fel de "libera" ca in 2010

Libertatea globala a inregistrat al cincilea an consecutiv de declin in 2010, constata organizatia Freedom House, in raportul anual asupra drepturilor politice si libertatilor civile, "Freedom in the World 2011", in care Romania se mentine la nivelul din anul precedent, potrivit Mediafax.

Aceasta este cea mai lunga perioada continua de declin din istoria de aproape 40 de ani a raportului, potrivit unui comunicat publicat joi pe site-ul Freedom House.

Anul 2010 a inregistrat scaderi in numarul tarilor libere si al democratiilor electorale, dar si o deteriorare generala a libertatii in Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

In total, 25 de tari au prezentat un declin semnificativ in 2010, numarul celor considerate libere scazand de la 89 la 87. In plus, regimuri autoritare ca acelea din China, Egipt, Iran, Rusia si Venezuela au continuat sa sporeasca masurile represive, fara a intampina rezistenta semnificativa din partea lumii democratice.

Romania si-a pastrat evaluarea de anul trecut, cand Freedom House a inclus-o in categoria tarilor libere si a democratiilor electorale.

Nivelul de respectare a drepturilor politice si libertatilor civile a fost evaluat la 2, pe o scara cu 7 grade, unde nivelul 1 reprezinta cel mai inalt grad de libertate, iar 7 gradul cel mai redus de respectare a drepturilor si libertatilor. Patru tari au inregistrat un statut in declin, inclusiv Ucraina si Mexicul, care au scazut de la Libere la Partial Libere.

Retrogradarea Mexicului este rezultatul incapacitatii Guvernului de a combate violentele comise de gruparile de trafic de droguri, in timp ce Ucraina a avut de suferit din cauza deteriorarii libertatii presei, cazurilor de fraude electorale si politizarii crescute a justitiei.

Alte tari in declin sunt Franta, Bahrain, Coasta de Fildes, Egipt, Sri Lanka si Venezuela. Franta a inregistrat un declin al scorului privind libertatile civile din cauza felului in care trateaza romii din Estul Europei si imigrantii din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Raportul aminteste ca Franta a expulzat mii de romi in Romania in 2010, atragand critici din partea Uniunii Europene. De altfel, politica de imigratie a reprezentat un subiect de ingrijorare anul trecut in multe tari, inclusiv in Europa de Vest si Statele Unite.

Au existat si cateva puncte pozitive in raport, inclusiv imbunatatirea statutului de la Nelibere la Partial Libere pentru Kirgizstan si Guineea, dupa ce ambele tari au organizat alegeri relativ libere si corecte.

De asemenea, au existat imbunatatiri ale scorului pentru Republica Moldova, Georgia, Kenya, Nigeria, Filipine si Tanzania, in timp ce Ungaria si Letonia au inregistrat scoruri in declin.

Respectarea libertatilor civile in Republica Moldova a fost evaluata la un nivel imbunatatit, de la 4 la 3, datorita mediului mai echilibrat si diversificat al presei, reducerii ostilitatii Guvernului fata de societatea civila si lipsei ingerintei in mitingurile politice inaintea alegerilor parlamentare din noiembrie 2010.

Cele mai puternice regimuri autoritare din lume au actionat tot mai impertinent in 2010.

China a presat Guvernele straine sa boicoteze ceremonia de acordare a Premiului Nobel pentru Pace disidentului chinez incarcerat Liu Xiaobo, iar presedintele venezuelan, Hugo Chavez, a trecut legi care ii permit sa guverneze prin decrete si a restrictionat si mai mult organizatiile neguvernamentale si media.

Conducerea Rusiei a aratat dispret fata de independenta justitiei, in special in cazul condamnarii fostului magnat al petrolului si critic al regimului Mihail Hodorkovski.

Egiptul si Belarusul au organizat alegeri netransparente, cele belaruse fiind urmate chiar de violente comise de fortele de securitate impotriva manifestantilor pasnici. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#drepturi politice, #libertate, #romania , #Romania