Romania, locul 44 in topul pietelor financiare dezvoltate

Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 23:19
1316 citiri
Romania, locul 44 in topul pietelor financiare dezvoltate

Romania ocupa locul 44 in topul celor mai dezvoltate 57 de piete financiare, potrivit unui clasament realizat de Forumul Economic Mondial. In acelasi clasament, Romania a primit cel mai slab punctaj la capacitatea pietei de aparare impotriva fondurilor speculative, arata Newsin.

Piata financiara din Romania a obtinut un punctaj de 3,05 puncte, pe o scara de la unu la sapte.

Alaturi de Romania, in acest an a fost inclus in raportul "Dezvoltare financiara 2010" si Marocul. Romania a fost introdusa in topul pietelor financiare dezvoltate imediat dupa Turcia (42) si Mexic (43), dar inaintea Ungariei (45) si Vietnamului (46).

Statele Unite au redevenit lider in acest an, recuperand prima pozitie pierduta anul trecut in favoarea Marii Britanii (locul doi in acest an). Pe locurile urmatoare din top zece se situeaza Hong Kong, Singapore, Australia, Canada, Olanda, Elvetia, Japonia si Belgia.

Din Europa Centrala si de Est, cel mai bine este plasata Cehia (33), urmata de Polonia (35), Slovacia (36), Rusia (40), Romania (44), Ungaria (45) si Ucraina (53).

Ultimele locuri au fost ocupate de Indonezia (51), Argentina (52), Ucraina (53), Pakistan (54), Bangladesh (55), Venezuela (56) si Nigeria (57).

Indicele dezvoltarii pietelor financiare a fost realizat in functie de sapte indicatori: climatul institutional, mediul de afaceri, stabilitatea financiara, servicii financiar-bancare, servicii financiare nebancare, piete financiare si acces la finantare. Romania a fost evaluata cel mai bine la mediul de afaceri cu 4,74 puncte si la climatul institutional cu 4,47 puncte, ocupand la ambele categorii locul 26.

Piata romaneasca a obtinut rezultate mai slabe la stabilitate financiara, plasandu-se pe locul 50, cu 3,77 puncte, servicii financiar-bancare (locul 56, cu 2,11 puncte), servicii bancare nefinanciare (53, cu 1,44 puncte), piete financiare (40, cu 1,85 puncte) si acces la finantare (40, cu 3,01 puncte).

In privinta capacitatii pietei financiare de a se proteja impotriva intrarilor si iesirilor de fonduri speculative, Romania a primit punctaj minim posibil, respectiv 1.

Din cele 57 de tari analizate, 23 au obtinut mai putin de doua puncte.

In randul tarilor riscante, Romania este urmata de Argentina (cu 1,08 puncte), Columbia 1,17 puncte), Nigeria (1,18 puncte) si Mexic (1,24 puncte).

Din Europa Centrala si de Est, cel mai vulnerabila la fondurile speculative este Romania, urmata de Slovacia (1,3 puncte), Polonia (1,33 puncte).

Singurul stat care a obtinut maximum de puncte, sapte, la capacitatea de aparare a pietei impotriva fondurilor speculative este Marea Britanie.

Indicatorul privind puterea de aparare a pietei financiare include trei indici, respectiv baza de investitori, piete de credit interne si piete valutare interne.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata financiara, #fonduri speculative, #stabilitate financiara, # mediu de afaceri, #forum economic , #Romania