Romania, locul 50 in clasamentul privind dezvoltarea umana

Sambata, 06 Noiembrie 2010, ora 11:30
1578 citiri
Romania, locul 50 in clasamentul privind dezvoltarea umana

Romania ocupa locul 50 in clasamentul privind dezvoltarea umana realizat de PNUD, urcand 13 pozitii comparativ cu anul trecut in topul care include 169 de tari si devansand doar Bulgaria dintre tarile membre ale Uniunii Europene, precizeaza Mediafax.

Potrivit raportului intitulat "Indicele Dezvoltarii Umane - 2010", Romania ocupa pozitia 50 din totalul de 169 de tari, cu un punctaj de 0,767, punctaj aflat in scadere fata de anul trecut, atunci cand era de 0,837.

Metodologia studiului a fost modificata anul acesta, fiind introduse criterii de evaluare suplimentare.

Romania urca astfel 13 pozitii fata de anul trecut (cand era pe locul 63), in clasamentul realizat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Astfel, Romania se incadreaza in categoria tarilor cu un "nivel ridicat" de dezvoltare umana, alaturi de state precum Lituania, Chile, Argentina, Letonia, Muntenegru, Croatia, Libia, Arabia Saudita, Mexic, Bulgaria, Serbia, Rusia, Belarus si Albania.

Potrivit raportului, speranta de viata in Romania este de 73,2 ani (in crestere fata de 72,5 ani), iar Produsul Intern Brut pe locuitor, in functie de paritatea puterii de cumparare, este de 12.844 de dolari.

Pe primele locuri ale clasamentului sunt tarile cu "nivel foarte ridicat" de dezvoltare umana, precum Norvegia, Australia, Noua Zeelanda, Statele Unite, Irlanda, Olanda, Canada, Suedia sau Germania.

De altfel, 23 dintre cele 27 de state membre UE figureaza in categoria tarilor cu nivel de dezvoltare "foarte ridicat" (pozitiile 1- 42).

Lituania ocupa locul 44, Letonia, locul 48, iar Bulgaria, locul 58.

Republica Moldova este pe locul 99, fiind in categoria tarilor cu "nivel mediu" de dezvoltare, alaturi de state precum China, Thailanda, Egipt, Uzbekistan, Indonezia, Siria sau India.

La capatul clasamentului, in categoria tarilor cu un "nivel scazut" de dezvoltare umana, se afla tari precum Mozambic, Burundi, Niger, Republica Democrata Congo si Zimbabwe.

In afara indicilor clasici privind speranta de viata, PIB-ul pe cap de locuitor, rata de alfabetizare si gradul de scolarizare, studiul de anul acesta tine cont de noi criterii de evaluare care au legatura indirecta cu dezvoltarea, precum inegalitatea (distribuirea disproportionata a veniturilor, serviciilor medicale si accesului la educatie), indicele egalitatii de gen si nivelul saraciei. 

#dezvoltare umana top romania pib saracie inegalitate , #Romania