Romania, locul 63 intr-un clasament mondial al libertatii economice

Miercuri, 12 Ianuarie 2011, ora 14:36
1227 citiri
Romania, locul 63 intr-un clasament mondial al libertatii economice

Romania se mentine in acest an pe locul 63, din 179 de state, intr-un clasament la nivel mondial al libertatii economice realizat de Heritage Foundation, desi indicele libertatii s-a majorat cu 0,5 puncte fata de 2010, la 64,7 puncte, anunta Mediafax.

Romania este incadrata in top de Kuwait (64,9 puncte), Thailanda (64,7 puncte, acelasi cu cel al Romaniei) si Franta (64,6 puncte).

Indicele libertatii economice plaseaza Romania mai sus decat state precum Slovenia, Turcia, Polonia, Portugalia, Africa de Sud, Croatia, Italia, Grecia, Egipt, Brazilia, China, Rusia sau Ucraina.

Economia romaneasca este devansata, insa, de tari precum Australia, Canada, Irlanda, Danemarca, SUA, Estonia, Olanda, Marea Britanie, Japonia, Suedia, Germania, Lituania, Taiwan, Spania, Armenia, Peru, Ungaria (66,6 puncte, locul 51), Macedonia sau Bulgaria (64,9 puncte, pozitia 60).

Topul clasamentului este ocupat de Hong Kong (89,7 puncte), Singapore (87,2 puncte) si Australia (82,5 puncte). Ultimele locuri revin Cubei, Zimbabwe si Coreei de Nord (un punct).

Punctajul primit de Romania reflecta imbunatatiri in cinci din cele zece criterii in functie de care este calculat indicele.

Fata de anul trecut, punctajul a crescut pentru componentele libertatea comertului, libertatea fiscala, libertatea monetara, libertatea investitiilor si libertatea muncii.

Reduceri de punctaj se observa pentru libertatea afacerilor si cea a cheltuielilor guvernamentale.

Libertatea financiara, a drepturilor de proprietate si cea in fata coruptiei sunt criteriile in cazul carora punctajul a stagnat.

Romania ocupa locul 27 din cele 43 de state europene prezente in clasament, iar scorul primit este mai mare decat media la nivel mondial, dar sub media regionala.

Pentru statele ale caror economii sunt considerate libere (Hong Kong, Singapore, Australia, Noua Zeelenda, Elvetia si Canada), punctajul mediu este de 84,1.

Analistii Heritage Foundation noteaza ca in Romania procesul de inregistrate a firmelor a fost fluidizat in ultimii ani.

Cu toate acestea, nu a fost pe deplin implementata o legislatie care sa eficientizeze procedurile privind falimentul.

Totodata, in ultimii ani, cheltuielile guvernului au crescut usor, iar privatizarea companiilor mari a fost lenta.

Libertatea economica reprezinta, in viziunea Heritage Foundation, dreptul fundamental al fiecarui individ de a-si controla propria munca si proprietate.

In societatile libere economic, guvernele permit muncii, capitalului si bunurilor sa se miste liber si se abtin din a constrange libertatea mai mult decat este necesar pentru a o proteja si mentine, noteaza fundatia.

Heritage Foundation este o fundatie americana, infiintata in 1973, cu activitati in domeniul cercetarii si educatiei.

Clasamentul libertatii economice este alcatuit in colaborare cu Wall Street Journal.

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#romania, #loc, #libertate economica, #comert, #investitii, #coruptie , #Romania