Romania, pe locul 4 in eficientizarea tribunalelor in dispute comerciale

Miercuri, 10 Septembrie 2008, ora 11:46
1565 citiri
Romania, pe locul 4 in eficientizarea tribunalelor in dispute comerciale

Romania este a patra, in topul statelor care au aplicat reforme pentru cresterea eficientei tribunalelor in rezolvarea unor dispute comerciale in ultimul an, dupa Mozambic, Macedonia si Bulgaria, arata un raport al Bancii Mondiale.

"Romania a simplificat punerea in aplicare a unei sentinte judecatoresti prin eliminarea ordinului de imputernicire si permitand atasarea bilantului de credite. Reforma a redus intervalul de timp de care este nevoie pentru aplicarea sentintei cu o luna, de la 120 de zile la 95", se mai precizeaza in raportul "Doing Business 2009".


In clasamentul principalilor reformatori, Romania este urmata de Armenia, China, Bhutan, Belgia, Azerbaijan si Portugalia.


"Eficienta sistemului juridic in rezolvarea unei dispute comerciale, masurata prin timpul, costurile si procedurile de care este nevoie pentru validarea unui contract in tribunal" este unul dintre indicatorii dupa care Banca Mondiala evalueaza conditiile create de un stat pentru dezvoltarea afacerilor. Dupa acest criteriu, Romania este pe locul 31 din 181 de state evaluate de institutia economica internationala.


"Tribunalele ineficiente sunt costisitoare. Un studiu recent efectuat in Europa de Est arata ca in tarile cu tribunale mai lente firmele primesc, in medie, credite mai mici pentru investitii noi. Un al doilea studiu, realizat pe 41 de state emergente, a dovedit ca pentru fiecare crestere cu 10% a eficientei in rezolvarea unei dispute comerciale, ponderea economiei subterane in ansamblul economiei scade cu 2,3%", mai arata studiul Bancii Mondiale.


Raportul "Doing Business", publicat anual de institutie, analizeaza cadrul pe care statele il formeaza pentru dezvoltarea afacerilor, printr-o serie de 10 indicatori, care masoara cat este de usor sa pornesti sau sa inchizi o afacere, sa plateste taxe, sa angajezi oameni sau felul in care statul ii protejeaza pe investitori.