Romania poate furniza 30% din necesarul de energie al Republicii Moldova

Duminica, 25 Martie 2012, ora 11:06
1147 citiri
Romania poate furniza 30% din necesarul de energie al Republicii Moldova

Premierul moldovean, Vlad Filat, a declarat sambata ca Republica Moldova trebuie sa-si diversifice sursele de achizitionare a energiei electrice pentru a nu mai depinde de actualii furnizori, iar Romania ar putea furniza 30% din necesarul de energie electrica.

In cadrul sedintei Comisiei guvernamentale pentru redresarea situatiei in complexul energetic, Vlad Filat a solicitat institutiilor implicate sa identifice surse alternative de achizitionare a gazului si energiei electrice, astfel incat sa nu fie majorate preturile pentru consumatorii finali, informeaza Publika.md.

"Avem comunicare foarte buna cu partenerii nostri romani si avem posibilitatea sa cumparam de la ei energie electrica la un pret mai bun. Romania poate furniza 30 la suta din consumul de energie electrica al Republicii Moldova", a spus Filat.

Premierul a subliniat ca Republica Moldova trebuie sa-si diversifice sursele de achizitionare a gazului si a energiei electrice, pentru a nu mai fi dependenta de furnizorii actuali.

De asemenea, Vlad Filat a solicitat autoritatilor implicate in construirea gazoductului Ungheni-Iasi sa respecte termenele de realizare a acestui proiect.

Potrivit presei de la Chisinau, principalii furnizori de energiei electrica, Centrala de la Cuciurgan - care este situata in regiunea transnistreana si apartine companiei ruse Inter RAO EES - si compania ucraineana Power Trade, ar putea majora tariful cu aproximativ 20%, de la 1 aprilie.

In prezent, Republica Moldova cumpara de la cei doi furnizori peste 75% din necesarul de energie electrica. Guvernul negociaza cu cele doua companii pastrarea tarifului actual.

La 28 martie, la Moscova va avea loc sedinta Consiliului de Administratie al Gazprom, in cadrul careia va fi semnata prelungirea contractului de livrare a gazelor naturale pe o perioada de inca trei luni, la un pret mai mic decat pana acum. In primul trimestru al lui 2012, Republica Moldova a importat gaz din Federatia Rusa la pretul de 400 dolari pentru mia de metri cubi. Contractul privind livrarea gazelor a expirat la 31 decembrie 2011.

#Filat premier Moldova, #energie electrica Romania Moldova, #Romania furnizor energie Moldova , #Romania