Romania si Bulgaria ar putea adera in trepte la Spatiul Schengen

Sambata, 29 Ianuarie 2011, ora 17:06
1969 citiri
Romania si Bulgaria ar putea adera in trepte la Spatiul Schengen

Europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu a declarat, sambata, la Craiova, ca Romania si Bulgaria ar putea adera "in trepte" la Spatiul Schengen, cel mai probabil in luna martie pentru frontierele aeroportuare si in iunie pentru frontierele terestre si maritime, informeaza Mediafax.

Eurodeputatul, vicelider al grupului PPE din Parlamentul European, spune insa ca aderarea in trepte ar putea fi posibila numai in cazul in care Bulgaria si-ar rezolva problemele pana la sfarsitul lunii februarie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Marian Jean Marinescu a declarat, intr-o conferinta de presa, ca Romania si-a indeplinit toate obligatiile care ii reveneau prin acquis-ul Schengen, apreciind ca "alte criterii", cum ar fi Mecanismul de Verificare si Cooperare, nu ar trebui sa se aplice.

"Ieri (vineri - n. r.), grupul de evaluare Sch-Eval a adoptat ultimul raport privind Romania. In acest moment, Romania are toate rapoartele de evaluare adoptate, ceea ce inseamna ca, in conformitate cu acquis-ul Scgengen, are toate standardele si regulile indeplinite.

Este o obligatie a statelor care se afla la exteriorul UE sa intre in Schengen si sa-si securizeze frontierele externe. Alte criterii nu trebuie sa se aplice", a declarat Marinescu.

Eurodeputatul apreciaza ca aderarea la Schengen nu ar trebui conditionata de Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).

"Daca aveam o problema tehnica, daca nu ne-am fi facut treaba, puteau sa adauge orice. Acestea au fost conditiile si le-am indeplinit. Avem un mecanism care nu are nicio legatura cu Schengen-ul. Nici una.

Scrie in decizia Consiliului Euoprean cand am aderat. Scrie foarte clar ce inseamna MCV-ul, ce se face si ce se poate intampla daca nu ne facem treaba. Sa lase partea asta cu Schengen-ul", a mai spus Marian Jean Marinescu.

Viceliderul grupului PPE din Parlamentul European a amintit ca raportul privind Romania a fost aprobat, insa cel ce priveste Bulgaria a fost amanat.

Marinescu sustine ca si in cazul in care Romania ar fi fost decuplata de Bulgaria in privinta aderarii la spatiul Schengen ar mai fi fost nevoie de cateva luni pentru ca tara noastra sa fie inclusa in Schengen, intrucat ar fi fost nevoie de securizarea frontierelor cu Bulgaria.

"Frontiera trebuie adusa la nivel de frontiera externa, dupa care trebuie evaluata de Consiliul European si ar fi o intarziere. Romania, din informatiile pe care le am, poate aduce granita cu Bulgaria la nivelul Schengen in 22 de zile.

La care se adauga o luna-doua in care trebuie sa vina evaluarea. Deci ne-am duce cam in trei luni, timp in care Bulgaria isi face si ea treaba", a mai spus Marian Jean Marinescu.

El a apreciat ca Bulgaria si-ar putea rezolva problemele de securizare a frontierelor externe pana cel mai tarziu la sfarsitul lunii februarie.

"Am inteles ca Bulgaria a prezentat chiar un plan in care spune ca face totul pana la sfarsitul lunii februarie.

Dupa aceasta totul depinde cat de repede se misca cei de la Consiliul European, pentru ca Bulgaria poate isi face treaba, insa dupa asta vine misiunea de evaluare, apoi raportul. Deci dureaza", a mai spus Marinescu.

Eurodeputatul roman apreciaza ca Romania si Bulgaria ar putea beneficia de o aderare "in trepte" la Spatiul Schengen, in cazul in care tara vecina isi rezolva problemele pana la sfarsitul lunii februarie.

"Imbucurator este faptul ca, daca Bulgaria ar putea sa termine pana in februarie, asta ar insemna ca pana in iunie s-ar rezolva problema. Ar mai putea fi inca o chestiune. Daca ei termina pana in februarie, ar putea fi un sprijin a se dea drumul numai la aeroporturi din martie, dupa care sa se intre pe terestru si maritim. Ar fi o aderare in trepte", a mai spus Marinescu.

Intrebat care ar putea fi cea mai apropiata, dar si cea mai indepartata data la care Romania ar putea adera la spatiul Schengen, europarlamentarul PPE a spus: "La acest capitol nu am decat o apreciere personala. Cea mai apropiata ar fi martie, pentru aeroporturi, si iunie, restul. Asta este o apreciere personala realista.

Daca discutam de Romania, noi in martie ar trebui sa aderam. Insa, fiind legati de Bulgaria, de asta spun martie aeroporturile si mai-iunie, restul". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania, #bulgaria, #spatiul schengen, #aderarea romaniei la schengen , #Romania