Romania si Germania ar putea colabora pentru dezvoltarea unui avion

Vineri, 16 Iulie 2010, ora 14:40
1919 citiri
Romania si Germania ar putea colabora pentru dezvoltarea unui avion

Institutul National de Cercetari Aerospatiale (INCAS) din Bucuresti si institutia similara din Germania vor sa incheie un parteneriat in vederea dezvoltarii unui avion pentru zboruri regionale, proiect in care vor sa atraga si alte state europene, potrivit Mediafax.

Nu stiu exact cand vom semna acordul, momentan doar il promovam.

Daca vrem sa facem ceva impreuna si cu alte tari membre ale Uniunii Europene, cred ca va trebui sa il semnam pana in vara anului viitor", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Joachim Szodruch, presedintele pentru aeronautica al Deutsches Zentrum fur Luft (Centrul Aerospatial German).

Avionul, destinat zborurilor regionale, va fi proiectat cu o capacitate de circa 50 de pasageri si va putea sa zboare la altitudini de 12.000-13.000 de metri.

Statele care vor dori sa faca parte din proiect pot contribui cu piesele necesare constructiei aparatului, fabricate pe teritoriul acestora.

Din Romania pot participa cu piese, precum componente pentru fuselaj si pentru trenuri de aterizare, IAR Brasov, Avioane Craiova, Aerostar Bacau si Romaero.

"Nu vrem sa facem concurenta companiei Airbus sau altcuiva, ci vrem sa umplem un gol, sa oferim un produs care nu exista pe piata. Airbus poate sa ne fie chiar partener.

De asemenea, nu exista o decizie de includere sau excludere a unui stat", a spus, directorul general al INCAS, Catalin Nae.

La inceputul lunii iunie, o delegatie romana formata din reprezentanti ai INCAS si a companiilor din industrie a fost in Berlin pentru discutiile preliminare in vederea incheierii parteneriatului pentru a atrage companiile aviatice intr-un consortiu international care sa produca avionul.

Discutiile au vizat identificarea unui plan si a unui calendar pentru implementarea proiectului.

Pana la sfarsitul anului, proiectul va fi depus la Comisia Europeana pentru a atrage fonduri in vederea realizarii unui demonstrator tehnologic.

#romania, #germania, #dezvoltare, #avion , #Romania