Romania si Moldova, doua centrale electrotermice si un gazoduct

Duminica, 13 Iunie 2010, ora 21:00
1478 citiri
Romania si Moldova, doua centrale electrotermice si un gazoduct

Republica Moldova vrea sa construisca doua centrale electrotermice, a caror energie sa o exporte prin Romania catre pietele europene, si un gazoduct pe relatia Iasi-Ungheni, a declarat, duminica, un oficial al Guvernului de la Chisinau, potrivit Mediafax.

"Constructia acestor centrale electrotermice este planificata pentru viitorul apropiat", a declarat Ilarion Popa, viceministru al Economiei, la deschiderea Forumului Regional al Energiei FOREN 2010, organizat la Neptun.

Unitatile energetice vor fi realizate in localitatile Burlaceni si Ungheni, iar autoritatile moldoneve nu solicita finantare din partea Romaniei.

"Burlaceni este proiect mai vechi, care a fost stopat iar acum este revigorat, s-au schimbat actionarii. O parte din energia de aici va fi transportata in UE, prin Romania.

Pentru statia de la Ungheni negociem cu partea romana sa facem o linie electrica Ungheni-Iasi, pentru ca 75% din energie produsa este preconitaza sa fie transportata in Romania. Saptamana viitoare vom discuta cu reprezentantii Ministerului Economiei", a afirmat Popa.

El a adaugat ca proiectul de la Burlaceni este derulat de compania Global Internatioanl 2000 impreuna cu o companie moldoveana si una ruseasca, in timp ce unitatea de la Ungheni este construita de o companie din Cehia. Cele doua statii ar urma sa aiba, in faza initiala, o capacitate cumulata de 800 MW.

Popa a adaugat ca interconexiunea sistemului electroenergetic al Republicii Moldovei cu cel al Romaniei va fi posibila doar dupa conectarea retelei cu cea a Ucrainei. 

#romania, #moldova, #centrale, #gazoduct, #energie , #Romania