Romania, surclasata de Singapore la capitolul infrastructura

Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 09:12
1850 citiri
Romania, surclasata de Singapore la capitolul infrastructura

Romania a pierdut in acest an zece pozitii in clasamentul mondial privind usurinta de face afaceri, pana pe locul 55 din 183, dupa ce a progresat la un singur criteriu si a inrautatit situatia la alte 3, potrivit raportului "Doing Business 2010: Reforming through difficult times" al Bancii Mondiale, relateaza NewsIn.

In raportul de anul trecut, Romania se situa pe locul 45 in randul economiilor analizate. Banca Mondiala a luat in calcul zece criterii la realizarea acestui raport: inceperea unei afaceri, primirea unei autorizatii de constructie, angajarea lucratorilor, inregistrarea proprietatii, obtinerea de credite, protectia investitorilor, plata taxelor, comertul exterior, masuri de respectare a contractelor si incheierea unei afaceri.

Raportul acopera perioada iunie 2008-iunie 2009. "Romania a crescut costul pentru procedurile de insolventa, cerand ca 1,5% din totalul recuperat cu fiecare asemenea procedura sa fie transferat catre un fond care ramburseaza cheltuielile administratorilor insolventei, cand debitorii nu au active.

De asemenea, au crescut costurile pentru autorizatiile de constructie, ca urmare a introducerii unei taxe noi de 0,5% din valoarea proiectului. In plus, taxele pe forta de munca au sporit. Timpul pentru inregistrarea proprietatii a fost redus, prin introducerea unor proceduri noi in registrul proprietatii si cadastru", se arata in raport.

Romania a coborat astfel pe locul 55, mult dupa Bulgaria (44), dar inaintea altor state membre UE precum Spania (62), Luxemburg (64), Polonia (72), Cehia (74), Italia (78) si Grecia (109). Singapore s-a mentinut pe prima pozitie in acest clasament, iar Republica Centrafricana a ramas pe ultimul loc.

Raportul "Doing Business 2010: Reforming through difficult times" arata ca 131 de economii au implementat 287 de reforme pentru a simplifica procesul de demarare a afacerilor, cu 20% mai multe decat in anul anterior. Reformele au vizat simplificarea procesului de incepere a unei afaceri si a reglementarilor referitoare la import si export, diminuarea taxelor si imbunatatirea sistemelor de informatii despre credite.

Firmele pot demara o afacere in Romania in 10 zile

Romanii trebuie in general sa indeplineasca sase proceduri pentru a incepe o afacere, la fel ca cipriotii, italienii, luxemburghezii, olandezi, polonezi, portughezi, slovaci si britanici.

Cele mai putine etape pentru deschiderea unei afaceri in UE trebuie parcurse in Belgia, Finlanda, Slovenia si Suedia (3), iar cele mai multe in Grecia (15). O afacere poate fi demarata in Romania in 10 zile, la fel ca in Olanda si Italia.

In Belgia si Ungaria e nevoie de doar 4 zile, in timp ce in Spania sunt necesare 47 de zile. Costurile pentru inceperea unei afaceri se cifreaza la 2,9% din venitul national pe locuitor in Romania. Danemarca si Slovenia au cele mai mici costuri pentru deschiderea unei afaceri (0%), in schimb, polonezii si italienii trebuie sa plateasca 17,9% din venitul national pe locuitor in acelasi scop.

Capitalul minim pentru inceperea unei afaceri este de 0,9% din venitul national pe locuitor, fata de 0% in Cipru, Franta, Germania, Irlanda si Marea Britanie sau 52% in Austria. 80 dintre economiile studiate in raport nu au cerinte minime de capital.

Indicatorul privind rigiditatea angajarii unui muncitor este 46 din 100 in Romania, fata de 7 din 100 in Danemarca si 56 din 100 in Luxemburg. Costurile redundante - pe care un antreprenor trebuie sa le plateasca si care au fost calculate in saptamani de salarii ale angajatilor - reprezinta 8 saptamani de salariu in Romania, fata de niciuna in Danemarca sau 97 de saptamani in Portugalia.

243 de zile pentru o autorizatie de constructie

In Romania trebuie indeplinite 17 proceduri pentru primirea unei autorizatii de constructie, la fel ca in Lituania. Cele mai putine (6) sunt necesare in Danemarca, iar cele mai multe (36) sunt in Cehia. Unei firme din Romania ii trebuie 243 de zile pentru a primi o autorizatie de constructie, comparativ cu 38 de zile in Finlanda, respectiv 677 zile in Cipru. Costurile pentru obtinerea unui permis de constructie sunt de 87,9% din venitul national pe locuitor in Romania, fata de 9,8% in Ungaria, respectiv 436,5% in Bulgaria.

Pentru inregistrarea unei proprietati este nevoie de 8 proceduri in Romania. Cele mai putine sunt in Lituania (2), iar cele mai multe in Grecia (11). Ca timp, unui antreprenor din Romania ii ia 48 de zile ca sa inregistreze o proprietate, fata de 3 zile in Lituania, respectiv 391 zile in Slovenia.

Costul pentru inregistrarea unei proprietati este de 1,3% din valoarea proprietatii in Romania. In Slovacia se plateste doar 0,1% din valoarea proprietatii pentru a o inregistra, in timp ce acesta se ridica la 12,7% in Belgia. Usurinta in obtinerea unui credit a fost masurata prin doi indicatori: indicele puterii de impunere a drepturilor legale, cu punctaj de la 0 la 10, si amploarea informatiilor furnizate in sistemul de creditare (0-6).

Amploarea informatiilor - care se refera la calitatea si accesul la informatii prin birouri de credit publice si private - este de 5 din 6 in Romania. Marea Britanie are 6 din 6 la acest indicator, iar Luxemburg si Cipru nu au niciun punct. Punctajul obtinut de Romania in ce priveste respectarea drepturilor legale (reprezentanta de legi privind colateralul si falimentul care sa faciliteze creditarea, prin protejarea drepturilor debitorilor si creditorilor) este 8 din 10, fata de Cipru, Danemarca, Letonia, Polonia, Slovacia si Marea Britanie (9 din 10) sau fata de Portugalia, Italia, Grecia (3 din 10).

La capitolul protectia investitorilor, Romania a obtinut 6 puncte din 10. Cel mai bine protejati sunt investitorii din Irlanda (8,3 din 10), iar cel mai putin protejati sunt investitorii din Grecia (3,3 din 10).

Reprezentantii firmelor din Romania folosesc 202 ore pe an pentru a plati taxele

O companie mica sau medie din Romania trebuie sa faca 113 plati pe an pentru taxele pe care le are de achitat statului, nivel maxim al platilor de efectuat in interiorul Uniunii Europene. In Suedia, o companie trebuie sa faca doar 2 plati pe an in acelasi scop.

Pentru a achita taxele, firmele romanesti folosesc 202 ore pe an, fata de 59 ore pe an in Luxemburg sau 616 ore in Bulgaria. Taxele totale se ridica la 44,6% din profit in Romania, comparativ cu 20,9% din profit in Luxemburg sau la 68,4% din profit in Italia.

Pentru a face export, firmele din Romania au nevoie de 5 documente. Cele mai putine documente pentru export sunt necesare in Franta (2), iar cele mai multe (5) in Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia si Spania. Ca sa poata obtine dreptul de a exporta o firma din Romania are nevoie de 12 zile.

Cele mai putine zile (5) sunt necesare in Danemarca si Estonia, iar cele mai multe (23) in Bulgaria. Costul pentru a exporta un container de marfuri se ridica la 1.275 dolari in Romania. Cel mai putin platesc firmele din Finlanda (540 dolari/container), iar cel mai mult cele din Belgia (1.619 dolari/container).

Pentru a importa, o firma din Romania trebuie sa completeze 6 documente. Cele mai putine documente pentru import sunt necesare in Franta (2), iar cele mai multe (8) trebuie in Slovacia, Slovenia si Spania. Ca sa poata obtine dreptul de a importa o firma din Romania are nevoie de 13 zile.

Cele mai putine zile (5) sunt necesare Cipru, Danemarca si Estonia, iar cele mai multe (25) in Grecia, Polonia si Slovacia. Costul pentru a importa un container de marfuri este de 1.175 dolari in Romania. Cel mai putin platesc firmele din Finlanda (620 dolari/container), iar cel mai mult cele din Bulgaria (1.666 dolari/container).

512 zile pentru a recupera o datorie comerciala in instanta

In Romania exista 31 de proceduri pentru a impune respectarea unui contract, fata de 20 in Irlanda, respectiv 43 in Cipru. Pentru a recupera o datorie comerciala prin intermediul unei instante de judecata, o firma din Romania are nevoie de 512 zile.

Acest proces dureaza cel mai putin (275 de zile) in Lituania, in timp ce pentru a recupera o datorie comerciala in instanta in Slovenia dureaza cel mai mult (1.290 de zile). Costul pentru a impune respectarea unui contract este de 28,9% din valoarea revendicarii in Romania, fata de 9,7% in Luxemburg, respectiv 33% in Cehia.

Raportul ia in considerare, in ce priveste inchiderea unei afaceri, perioada necesara derularii unui proces de insolventa, costul acestuia, precum si rata de recuperare in urma unui asemenea proces. Astfel, pentru Romania timpul pentru derularea unui proces de insolventa este de 3,3 ani, la fel ca in Bulgaria.

Cea mai scurta perioada a procesului este in Irlanda (0,4 ani), iar cea mai lunga (6,5 ani) in Cehia. Costul pentru un proces de faliment este de 11% din valoarea proprietatii in Romania, fata de 4% in Belgia, Danemarca, Finlanda si Olanda, respectiv 22% in Italia. Rata de recuperare este de 28,5 centi la un dolar in Romania, comparativ cu 87,3 centi la un dolar in Finlanda, respectiv numai 20,9 centi la dolar in Cehia.

Din cele 183 de economii luate in considerare de Banca Mondiala, 46 sunt din Africa subsahariana, 32 din America Latina si Caraibe, 27 din Estul Europei si Asia Centrala, 24 si Estul Asiei si zona Pacificului, 19 din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, 8 in Asia de Sud, precum si 27 de state din Organizatie pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). 

”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#afacere, #romania, #taxe , #Romania