Romania sustine ca nu a fost consultata de Ucraina, in cazul Canalului de pe Dunare

Luni, 29 Ianuarie 2007, ora 05:08
853 citiri

Romania s-a plans la ONU ca Ucraina nu a consultat-o in cazul lucrarilor sale la un imens canal navigabil, care trece prin Delta Dunarii, afirma Ministerul de Externe roman.

Canalul Bastroe a provocat tensiuni intre Romania si Ucraina, care au deschidere la Delta Dunarii, atragand si criticile Uniunii Europene, ca si ale gruparilor ecologiste, care sustin ca acest canal ar putea afecta ecosistemul unic din aceasta zona, aflat in patrimoniul UNESCO incepand cu 1991.

Ucraina, care a inceput lucrarile la Canalul Bastroe in 2004, fara sa informeze Romania, a declarat ca acesta va contribui la incurajarea economiei sale sarace din regiune.

Romania, in calitatea sa de nou stat membru al Uniunii Europene, a cerut Comisiei economice pentru Europa, a ONU, care gestioneaza Conventia Espoo din 1991, sa evalueze proiectele in derulare ale Ucrainei.
Organismul ONU a elaborat un raport in iulie 2006, prin care conchidea ca proiectul Canalului Bastroe reprezinta o amenintare pentru fauna din Delta.

Raportul cerea Ucrainei sa consulte Romania referitor la modul de abordare a lucrarilor de constructie la canal. Ucrainei i s-a mai cerut sa discute proiectul cu locuitorii Deltei, ca si cu organizatiile nonguvernamentale.
"Pana in prezent, partea ucraineana nu a respectat nici una dintre aceste cereri, persistand in abordarea unilaterala a chestiunii Canalului Bastroe", a declarat Ministerul de Externe roman, intr-o declaratie data publicitatii vineri, adaugand ca a trimis o scrisoare la ONU, la inceputul saptamanii. "Un astfel de comportament poate crea un precedent nedorit in practicile internationale".

Conventia Espoo, denumita dupa numele localitatii finlandeze unde a fost semnata, nu mentioneaza nici un fel de sanctiuni pentru semnatarii care violeaza cele stipulate de ea. Acesta este primul caz de la intrarea in vigoare a Conventiei, in 1996, care a ajuns la nivelul unei dispute".

Rador