Romania, tara cumanilor plagiatorilor - Opinie Mircea Cosea

Marti, 03 Iulie 2012, ora 08:02
3308 citiri
Romania, tara cumanilor plagiatorilor - Opinie Mircea Cosea

Moody's a inrautatit perspectiva ratingului Baa3 al Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta si lei de la stabila la negativa, din cauza riscurilor legate de expunerea la zona euro, prin canale comerciale, de investitii si financiare.

Nu este o tragedie dar nici o bucurie. Este un semnal de alarma asupra faptului ca Romania ramane, in pofida acordului cu FMI, o economie fragila, incapabila sa-si valorifice factorii interni de crestere.

Reforma statului versus reforma economiei

Nu este nicio indoiala ca problemele zonei euro si ale Greciei pot avea consecinte si asupra ratingului Romaniei. Este un truism atat de evident, incat nu voi mai insista asupra acestui fapt, dar, dupa parerea mea, este preocupant un alt aspect, acela al problemelor interne romanesti. Sunt probleme care, prin nerezolvarea lor, creaza Romaniei nu numai dificultati de intelegere din partea mediului economic extern, dar si o importanta doza de suspiciune fata de capacitatea ei de a deveni un actor credibil si echilibrat al pietei internatioanle.

Una dintre cele mai importante probleme este, in opinia mea, intarzierea nepermis de mare a procesului de reformare structurala a economiei, perceput ca o piedica inevitabila a cresterii gradului de incredere in economia romaneasca, cu efect direct asupra evaluarii de rating.

Economia romaneasca are in prezent o structura anacronica si neconforma cu criteriile de convergenta reala cu UE. Astfel, este periculos de dependenta prin unidirectionare (peste 70% spre UE), prin exces de export de forta de munca ieftina, materii prime slab prelucrate si produse industriale manufacturate. Industria a devenit de tip subcontractor fata de firme straine si manufacturiero-asamblatoare, pierzand orice atribut de cercetare-inovare. Este evidenta si dependenta fata de importul de alimente (cca. 78% din consumul vital), ca urmare a incapacitatii valorificarii factorilor interni de avantaj comparativ din agricultura.

Reforma ar fi trebuit sa mearga cel putin in trei directii: valorificarea cu predilectie a factorilor interni de avantaj comparativ (agricultura, industrii prelucratoare a resurselor agrare, minerale, energie alternativa, etc); ridicarea gradului de producere si capitalizare interna a valorii adaugate in ramuri de progres tehnic, apte de a ridica productivitatea si performanta economica cu efect pe competitivitatea internationala; adaptarea la cerintele pietelor extracomunitare, in scopul diversificarii orientarii schimburilor internationale.

Romania a cunoscut dupa 2000 un proces de reformare a a statului, accentuat si accelerat (chiar daca incomplet si uneori gresit) in perioada 2010-2012. Este bine venit, dar insuficient pentru a determina un grad mai mare de atractivitate si credibilitate in potenta si stabilitatea economica a tarii.

De altfel, pentru comunitatea economica externa, reformarea statului fara o reformare a economiei, nu constituie o garantie a bunei functionari a institutiilor statului (reformat!), ci, din contra, un pericol al decaderii acestora spre un tip de autoritarism statal periculos pentru democratie.

O astfel de situatie va impedimenta intotdeauna nivelul ratingului (vezi cazul Argentina, Chile, Peru in perioada 1960-1980).

Cumanii si plagiatorii ataca ratingul Romaniei

Ratingul poate fi definit grosso modo ca un indice de incredere.

In prezent, Romania da imaginea unui stat fara credibilitate si aproape neguvernabil. Discutiile excesiv de patetice si pasionale asupra reinventarii istoriei noastre ca si razboiul plagiatelor, arata mediului international pericolul incapacitatii clasei politice de a asigura un sistem modern si european de coabitare politica.

Razboiul intre presedinte si guvern aduce cele mai grave prejudicii actului strategic de elaborare si aplicare a politicilor economice in contextul noilor conditii de echilibrare a sistemului uniunii economice si monetare europene.

Sunt puse sub semnul intrebarii capacitatea intelectuala, profesionala si morala a actualilor conducatori ai Romaniei. Devine discutabila insasi capacitatea poporului roman de a face fata cerintelor actualei crize si obligatiilor ce-i revin ca membru al UE.

Ne dicreditam singuri si nici nu este nevoie de zona euro sau de Grecia pentru a ni se atribui un rating din ce in ce mai prost.

#opinie Mircea Cosea, #economie Romania 2012, #reforma economica Romania , #Romania