Romania - ultimul loc in ECE in privinta perspectivelor economice

Sambata, 17 Octombrie 2009, ora 09:48
1445 citiri
Romania - ultimul loc in ECE in privinta perspectivelor economice

Asteptarile expertilor financiari privind perspectivele economiei Romaniei in urmatoarele sase luni au scazut cu 4,5 puncte in luna octombrie, la 25,5 puncte, minimul din Europa Centrala si de Est, potrivit unui studiu al institutului german ZEW.

Evaluarea situatiei economice actuale din Romania este, de asemenea, cea mai precauta din regiune, dupa o scadere de 17,9 puncte, la -70,8 puncte in luna octombrie, se arata intr-un comunicat al ZEW, informeaza Mediafax.


In pofida estimarilor pesimiste privind economia, specialistii au apreciat pozitiv piata de capital romaneasca.


Aprecierile expertilor consultati de ZEW privind evolutia indicelui BET al pietei de capital romanesti au crescut cu 1,25 puncte, la 20 de puncte in octombrie, maximul din Europa Centrala si de Est.


Analistii au apreciat climatul economic din Europa Centrala si de Est in urmatoarele sase luni cu 50,9 puncte, in crestere cu 12,1 puncte fata de luna trecuta, in timp ce perceptia situatiei actuale a scazut cu 9,3 puncte, la -56,6 puncte.


O majoritate clara de 54,7% din specialistii inclusi in sondajul realizat de ZEW, in cooperare cu grupul financiar Erste, se asteapta la o recuperare economica in urmatoarele sase luni, doar 3,8% prognozand o evolutie negativa.


Asteptarile privind economia zonei euro in urmatoarele sase luni au urcat cu 11,9 puncte, la 56,6 puncte.


Aprecierile privind situatia prezenta a economiei au scazut in octombrie cu 6,5 puncte, la 43,4 puncte.


Institutul ZEW a analizat mai multe state din Europa Centrala si de Est, respectiv Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia si Slovenia.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Ce se întâmplă cu politica energetică a României? Importurile de gaze naturale și petrol au crescut
Ce se întâmplă cu politica energetică a României? Importurile de gaze naturale și petrol au crescut
Una din țările membre ale Uniunii Europene cu cele mai mari rezerve de gaze naturale și petrol, România scade producția pentru a importa resurse de energie primară din alte țări. În...
#capital, #economie, #piata, #romania, #situatie , #Romania