Romania, un model european in pastrarea identitatii culturale a minoritatii ucrainene

Luni, 14 Octombrie 2013, ora 17:28
1292 citiri
Romania, un model european in pastrarea identitatii culturale a minoritatii ucrainene

Aniversarea a 50 de ani de invatamant universitar la Suceava a marcat si un reper in strangerea relatiilor de colaborare romano-ucrainiene in domeniul cultural-stiintific si educational, prin protocolul semnat cu prestigioasa universitate Nationala "Yuriy Fedkovich" din Cernauti.

Evenimentul organizat de Universitatea "Stefan cel Mare" Suceava (USV) a facut remarcabile realizarile pentru modul de abordare a problematicii legate de pastrarea si valorizarea identitatii culturale a minoritatii ucrainiene din tara noastra si accesul la invatamant superior in limba materna.

Eforturile universitatii au fost sustinute si sprijinite activ de Uniunea Ucrainenilor din Romania, de membrii corpului diplomatic al Consulatului Ucrainei la Suceava, dar si derularea unui parteneriat cu renumita universitate din Cernauti "Yuriy Fedkovich". Romania este prin acest exemplu un model european.

"Ca reprezentant al minoritatii ucrainiene in Parlamentul Romaniei sunt deosebit de bucuros sa constat ca de peste 10 ani la Universitatea Stefan cel Mare se formeaza specialisti in domeniul limbii ucrainene. Acest lucru are o reala importanta din mai multe puncte de vedere, avand in vedere ca judetul Suceava este locuit de o importanta comunitate ucraineana, dar si pentru ca are o contributie semnificativa la buna colaborare dintre Romania si Ucraina," a declarat in cadrul sedintei festive de la Suceava, reprezentantului minoritatii ucrainene, deputatul Ivan Marocico.

La evenimentul aniversar al sucevenilor s-a pus in discutie, printre alte subiecte specifice, de actualitate, si noua metodologie de clasificare a universitatilor din Romania.

"Varietatea manifestarilor stiintifice si culturale pe care le desfasoara colectivul de limba ucrainenana de la Universitatea "Stefan cel Mare" Suceava implica participarea membrilor corpului diplomatic al Consulatului Ucrainei la Suceava sau ai Uniunii Ucrainenilor din Romania si a invitatilor din strainatate"., a precizat reprezentantului minoritatii ucrainene din Parlamentul Romaniei, deputatul Ivan Marocico, care a asigurat participantii de totala sa implicare pentru dezvoltarea realtiilor romano-ucrainiene, in spirit European.

#invatamant universitar Suceava, #invatamant superior limba materna, #minoritate ucraineana , #Romania