Romania, una dintre cele mai vulnerabile economii

Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 14:20
962 citiri
Romania, una dintre cele mai vulnerabile economii

Romania este una dintre cele mai vulnerabile economii, situandu-se pe pozitia a treia, dupa Ungaria si Cehia, intr-un clasament realizat de Credit Agricole - Corporate and Investment Banking (CA-CIB), statele est-europene fiind insa dezavantajate in studiu de legaturile comerciale stranse cu Europa, precizeaza Mediafax.

Topul celor mai vulnerabile tari continua cu Polonia, Vietnam si Ucraina, potrivit unui indice al vulnerabilitatii calculat de analistii CA-CIB pentru 28 de tari din Europa de Est, Asia, Africa si America Latina.

Turcia este ceva mai bine plasata decat Romania si celelalte tari din regiune, ocupand pozitia a opta.

Intre Ucraina si Turcia se intercaleaza in mod surprinzator Africa de Sud.

Dintre marile economii emergente, India este pe 9, Brazilia pe 11 si Rusia pe 14, iar China se afla pe penultimul loc, fiind una dintre cele mai putin vulnerabile economii, in pofida dependentei de exporturi si a cererii interne considerata redusa relativ la populatie.

Kazahstan, un partener comercial tot mai important al Romaniei in ultimii ani, este pe pozitia a 12-a in topul vulnerabilitatii, iar clasamentul este inchis de Arabia Saudita.

Principalele criterii luate in calcul la construirea indicelui sunt fragilitatea financiara, fragilitatea suverana (situatia financiara a statului) si expunerea la economia europeana, ultimul factor avand cea mai mare pondere.

Astfel, statele asiatice, africane si sud-americane au avantajul de a nu fi vulnerabile direct la "furtunile" economice din Europa.

Totodata, statele unde cererea interna reprezinta principalul determinant al situatiei economice sunt implicit mai putin vulnerabile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#economie, #loc, #romania, #vulnerabilitate , #Romania