Romania vrea sa trimita CE pentru aprobare inca trei proiecte de mediu de 250 milioane euro, in 2008

Miercuri, 17 Decembrie 2008, ora 15:22
1493 citiri
Romania vrea sa trimita CE pentru aprobare inca trei proiecte de mediu de 250 milioane euro, in 2008

Romania va trimite Comisiei Europene (CE) spre aprobare, pana la finalul lui 2008, trei proiecte majore de investitii de mediu, in valoare de 250 milioane euro, care vizeaza sectorul de apa si apa uzata si cel de deseuri, a spus secretarul de stat in Ministerul Mediului Silviu Stoica. "Pana la finele acestui an vom trimite Comisiei un proiect major de investitii vizand sectorul de apa si apa uzata din judetul Brasov, in valoare de 180 milioane euro, si doua proiecte majore referitoare la axa prioritara 2 (privind deseurile - n.r.) din judetele Vrancea si Bistrita Nasaud, de 70 milioane euro", a declarat reprezentantul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), in cadrul conferintei nationale privind realizarile si perspectivele programului operational sectorial (POS) Mediu.


Potrivit angajamentelor asumate la aderarea la Uniunea Europeana (UE) , Romania trebuie sa ceara aprobare de la Bruxelles pentru proiectele co-finantate cu fonduri europene, care sunt mai mari de 25 milioane euro.


Pana in prezent, statul roman a solicitat Comisiei aprobare pentru noua proiecte majore de investitii in domeniul alimentarii cu apa potabila si canalizarii, opt primind deja acceptul pentru a fi finantate. Suma pentru proiectele aprobate (Cluj-Salaj, Giurgiu, Turda-Campia Turzii, Calarasi, Tulcea, Sibiu, Teleorman, Gorj) este de circa 850 milioane euro. Al noualea proiect - Olt - va necesita o finantare de circa 73 milioane euro.


Ministerul Mediului a mai anuntat ca are in pregatire 60 de proiecte majore de investitii pentru realizarea sau reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata, deseuri si termoficare, cu o valoare de 4 miliarde euro, reprezentand "circa 70% din fondurile europene disponibile pentru sectorul de mediu in perioada 2007-2013".


"Restul banilor sunt pentru proiecte mai mici, care nu necesita aprobarea Comisiei", a completat secretarul de stat Stoica.


Pentru perioada 2007-2013, CE a alocat Romaniei fonduri de 5,6 miliarde euro pentru proiecte de mediu (4,5 miliarde euro provenind din Fondul de Coeziune si Fondul European de Dezvoltare Regionala, iar restul fiind cofinantare nationala).