Romanii au economisit in medie 11,5% din veniturile obtinute in T1 din 2010

Luni, 05 Iulie 2010, ora 13:33
950 citiri
Romanii au economisit in medie 11,5% din veniturile obtinute in T1 din 2010

Familiile din Romania au economisit in medie 271 lei (66 euro) din venitul total mediu lunar obtinut in primul trimestru al acestui an, de 2.342 lei in gospodarii, cheltuielile reprezentand 88,5% din veniturile totale, potrivit datelor publicate, luni, de Institutul National de Statistica (INS), relateaza NewsIn.

In intervalul ianuarie-martie din 2010, cheltuielile totale ale populatiei au fost, in medie, de 2.071 lei lunar pe gospodarie.

Atat veniturile, cat si cheltuielile au fost mai mici in primul trimestru decat in trimestrul anterior.

Venitul total mediu lunar a fost de 808 lei de persoana, iar cheltuielile pe persoana au fost de 714 lei, potrivit datelor INS aferente trimestrului I.

Cheltuielile de consum au avut cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor gospodariilor (71%), urmate de impozite, contributii, cotizatii si taxe (16,4%) si cheltuieli de productie (8,5%), in timp ce cheltuielile pentru investitii au reprezentat numai 1% din totalul cheltuielilor gospodariilor.

Alte cheltuieli au reprezentat 3,1% din total.

Cea mai mare parte a cheltuielilor totale de consum facute de romani in primul trimestru al acestui an s-a axat pe alimente si bauturi nealcoolice (40,7%), urmate de cheltuielile cu locuinta - apa, energie electrica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei - (22,6%), bauturi alcoolice si tutun (7,4%), respectiv pentru imbracaminte si incaltaminte (4,9%).

Ponderea de 40,7% a cheltuielilor cu produsele alimentare si bauturile nealcoolice in cheltuielile de consum ale gospodariilor a fost cu 0,4 puncte procentuale mai mare decat in trimestrul anterior, potrivit datelor INS.

Desi nivelul cheltuielilor lunare de consum este mai mare in mediul urban decat in cel rural cu 513 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 45 lei, deoarece, la tara, 48,6% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii, in timp ce la orase, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit numai 22,8% din aceste cheltuieli.

Cheltuielile efectuate de gospodarii pentru sanatate (4% din cheltuielile de consum) si mai ales cele pentru educatie (0,8% din cheltuielile de consum) au inregistrat un nivel scazut, pentru ca satisfacerea acestor nevoi este realizata in cea mai mare parte prin servicii publice, de care romanii beneficiaza in cadrul sistemului asigurarilor sociale sau gratuit, sustine INS.

Veniturile banesti au fost in medie de 4,4 ori mai mari decat cele in natura In trimestrul I din 2010, veniturile totale medii lunare au fost, in termeni nominali, de 2.342 lei pe gospodarie si 808 lei pe persoana, din care veniturile banesti au fost, in medie de 1.912 lei lunar pe gospodarie (660 lei pe persoana), iar cele in natura de 429 lei lunar pe gospodarie (148 lei pe persoana).

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri, de 49,1% din veniturile totale ale gospodariilor in primul trimestru din 2010, in crestere cu 1,1 puncte procentuale fata de nivelul din trimestrul anterior. Veniturile in natura au reprezentat 18,3% din totalul veniturilor obtinute in medie de o gospodarie.

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale in proportie de 25,3%, veniturile din activitati neagricole independente, de 2,4%, cele din agricultura, de 1,8%, precum si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei, de 0,1%.

In trimestrul I, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 32,7% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 11,8% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.

La orase, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 61,6% din salarii, de 23,6% din prestatii sociale, iar veniturile in natura au reprezentat 8,9% din total.

In zona rurala, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 37,9% din totalul veniturilor.

Cea mai mare parte a acestora (33,4%) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand numai 4,5%.

O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale, in trimestrul I din 2010, a revenit si veniturilor din prestatii sociale (28,2%) si celor salariale (26,9%). 

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#economie, #venituri , #Romania