Romanii, in Biroul de Credit. Vezi "CV-ul" debitorului roman

Joi, 16 Iunie 2011, ora 12:10
2913 citiri
Romanii, in Biroul de Credit. Vezi "CV-ul" debitorului roman

CV-ul financiar al fiecarui debitor roman este inmanat bancii de catre Biroul de Credite care iti poate pune stampila de bun platnic sau rau-platnic. In cazul in care este privit de catre institutia financiara drept o persoana neserioasa, nu vei mai avea posibilitatea sa contarctezi credite timp de cativa ani. Cu toate acestea, directorul Biroului de Credite, Serban Marian Epure, spune intr-un interviu acordat Bloombiz ca romanii sunt buni-platnici in ciuda crizei.

Potrivit directorului Biroului de credit restantele debitorilor au crescut intre 2009-2011, ajungand pana la 6% in mai 2011 fata de aproximativ 4% in aceeasi luna a anului trecut si sub 2% in mai 2009.

In ceea ce priveste cererea de credit, aceasta a inregistrat o scadere  care a fost compensate de o solicitare mai mare pentru monitorizarea de portofoliu.

Pe timp de criza, bancile au dovedit o atentie mult mare asupra clientilor, solicitand monitorizari de portofoliu pentru a sti care e situatia debitorilor care au luat credite in 2008-2009.

“Principala lectie de criza a bancilor care au acordat credite a fost mai multa prudenta in a interpreta datele de la Biroul de credit. Noi oglindim CV-ul financiar al unei persoane, insa banca este cea care ia decizia. In acea oglinda de la biroul de credit poate scrie orice, banca este cea care decide”, a declarat Serban Marian Epure pentru Bloombiz.ro.

In ceea ce priveste debitorii romani, directorul Biroului de credit spune ca acestia sunt buni platnici, in ciuda crizei.

“Eu intotdeauna am caracterizat debitorii romani ca buni platnici pentru ca marea lor majoritate isi platesc ratele la timp. Exista si un procent de restantieri, dar plinul paharului este cu debitori care si-au platit ratele la timp”, a subliniat Serban Marian Epure.

“Portretul debitorului roman este un barbat de 40-44 de ani din Bucuresti care a contractat un credit de consum in lei”, spune acesta.

In opinia sa, criza nu va schimba in nici un fel portretul debitorului roman.

Vezi mai multe in video.

Interviu realizat de Oana Dumitroiu

#biroul de credit, #credite, #debitor, #restante credite , #Romania