Romanii nu renunta la tigari in criza, le iau de contrabanda

Miercuri, 13 Mai 2009, ora 12:10
1378 citiri
Romanii nu renunta la tigari in criza, le iau de contrabanda

Consumul de tigari de contrabanda ar putea urca pe termen scurt la 33,7% din total, in conditiile in care atitudinea consumatorului roman se schimba odata cu cresterea preturilor la produsele din tutun, a spus miercuri directorul Novel Research, Marian Marcu, potrivit Newsin

"Consumul de tigari ilicite, de 22,2% in prezent, va creste la 33,7% pe termen mediu, respectiv 12,9 miliarde tigari pe an, odata cu majorarea preturilor. Ne asteptam ca tot mai multi fumatori sa fie tentati sa treaca la tigari de contrabanda, astfel ca pe termen lung, procentul ar putea ajunge la 50,4%, respectiv 19,3 miliarde tigarete pe an", a declarat Marcu.

Cei mai multi fumatori de tigari de contrabanda provin din categoria de varsta 55-64 de ani, au venituri mici si sunt obisnuiti sa fumeze foarte mult. Urmeaza persoanele cu varsta cuprinsa intre 45 si 54 de ani, iar potrivit unui studiu realizat in aprilie, a crescut interesul pentru tigarile de contrabanda si din partea persoanelor mai tinere.

"Din 14,2 milioane de romani avand intre 18 si 64 de ani, 42,6% sunt fumatori si fumeaza in medie sapte tigari pe zi. Pe an, numarul tigarilor fumate in Romania depaseste 30 miliarde, din care 8,5 miliarde sunt de contrabanda", a mai spus Marcu.

Zonele cele mai vunerabile pentru comertul ilicit cu tigari sunt cele de la granitele cu state din afara UE, respectiv cele cu Ucraina, Moldova si Serbia. Pachetele de tigari vandute ilegal pe piata romaneasca sunt fabricate in Moldova, Ucraina si China.

Potrivit studiului, pretul mediu al unui pachet de tigari de contrabanda este intre 2,3 si 3 lei, comparativ cu un pret mediu de 7 lei pe piata legala.

"Ponderea comertului ilicit este mai mare in mediul rural, iar fumatorii cumpara in general tigari de contrabanda de la vanzatori stradali - 36% -, din piete - 31% -, din magazine mici de cartier - peste 20% -, iar restul din alte surse", a precizat Marian Marcu.
El a adaugat ca Bucurestiul si zona de sud a Romaniei, unde comertul cu tigari de contrabanda este in prezent mai mic decat in restul tarii, are potential mare de crestere in perioada urmatoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romani, #contrabanda, #tigari, #criza, #consumator , #Romania