Romanii se numara printre europenii cei mai nemultumiti de viata pe care o duc

Marti, 02 Februarie 2010, ora 16:09
1536 citiri
Romanii se numara printre europenii cei mai nemultumiti de viata pe care o duc

Majoritatea europenilor sunt multumiti de nivelul lor de trai, potrivit unui Eurobarometru despre climatul social din UE publicat marti, insa exista diferente semnificative intre statele membre in ce priveste gradul de satisfactie, romanii fiind printre persoanele cel mai putin multumite, informeaza NewsIn.

De asemenea, niveluri reduse de satisfactie privind viata pe care o duc au fost raportate in Bulgaria, Ungaria si Grecia. In schimb, danezii, suedezii, olandezii si finlandezii sunt printre cei care s-au declarat multumiti de viata lor.

Cetatenii Uniunii Europene (UE) sunt insa mai putin multumiti cand este vorba de situatia economica, serviciile publice si politicile sociale din tara lor.

"Este incurajator faptul ca, in ciuda situatiei economice dificile, majoritatea europenilor sunt satisfacuti de viata pe care o duc, chiar daca exista o oarecare ingrijorare in ceea ce priveste viitorul", a declarat comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si egalitate de sanse, Vladimir Spidla.

"Raportul publicat astazi (marti, n.r.) arata, inca o data, importanta eforturilor de promovare a locurilor de munca si a cresterii economice in Europa pentru a garanta bunastarea sociala a cetatenilor in viitor.

Aceste eforturi trebuie continuate in cadrul strategiei 2020, care urmareste sa transforme Uniunea Europeana intr?o economie de piata sociala mai inteligenta si mai ecologica", a adaugat Spidla.

Referitor la serviciile publice, europenii sunt, in medie, relativ nemultumiti cu modul in care sunt gospodarite administratiile publice din tarile lor (-1,2 puncte pe o scara de la -10 la +10 puncte).

In toate tarile, cu exceptia Luxemburgului si a Estoniei, europenii considera ca situatia s-a inrautatit in ultimii cinci ani si se asteapta ca situatia sa continue sa se inrautateasca (cu exceptia locuitorilor din Luxemburg).

Europenii au precizat ca sunt, in general, multumiti de serviciile de sanatate (+1,3 puncte).

La acest capitol, cetatenii Belgiei, Olandei si Luxemburgului sunt cei mai multumiti (peste +5 puncte), in timp ce bulgarii, grecii si romanii sunt cei mai nemultumiti (-3 puncte sau mai putin).

Ceea ce i-a nemultumit cel mai mult pe europeni a fost modul de abordare a inegalitatilor si a saraciei din tara lor (-2 puncte).

Numai respondentii din Luxemburg si din Olanda au obtinut un scor pozitiv, in timp ce respondentii din Letonia si Ungaria au fost cei mai nemultumiti (-5 puncte sau mai putin).

Cel mai recent raport al Comisiei Europene privind situatia sociala arata ca, fata de situatia din urma cu 10 ani, europenii cheltuiesc in prezent o parte mai mare din venitul lor pe costuri legate de locuinta (cu aproape 4 puncte procentuale mai mult), in timp ce datoriile ipotecare au crescut foarte mult in Uniunea Europeana.

Astfel, europenii cheltuiesc in medie 20% din venitul disponibil pe costuri legate de locuinta. Pe ansamblul UE, platile pentru chirie si ipoteca reprezinta 30% din costurile totale legate de locuinta, restul de 70% fiind alocate pentru reparatii, intretinere si combustibil.

In urma privatizarii locuintelor, cei mai multi dintre cetatenii statelor membre din Europa Centrala si de Est sunt proprietarii propriei locuinte, iar cheltuielile legate de reparatii, intretinere si combustibil reprezinta aproximativ 90% din costurile totale legate de locuinta.

Raportul - care evalueaza inclusiv calitatea conditiilor de locuit - arata ca multi europeni declara ca locuiesc in conditii precare, iar un numar tot mai mare de europeni cu venituri mici declara ca au probleme legate de conditiile de locuit.

"Potrivit statisticilor, in Bucuresti exista aproximativ 5.000 de persoane care traiesc pe strada, adaposturile peste noapte putand oferi cazare numai pentru 330.

De asemenea, un numar substantial de romani traiesc in conditii foarte proaste", se mai arata in sondaj.

Eurobarometrul privind climatul social a fost realizat in perioada mai-iunie 2009, cu date colectate de la cetatenii din cele 27 de state membre ale UE.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#conditii, #economica, #locuinte, #saracie, #situatie, #viata , #Romania