Romanii, speriati de criza, cumpara din ce in ce mai putin

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 13:35
1382 citiri
Romanii, speriati de criza, cumpara din ce in ce mai putin

Vanzarile cu amanuntul de pe piata romaneasca au scazut in februarie 2009 cu 8,8% fata de luna similara din 2008, intr-un ritm de peste doua ori mai rapid decat media inregistrata in Uniunea Europeana (UE), de 3,4%, potrivit datelor publicate, luni, de Eurostat.

Comertul cu amanuntul a coborat, in Romania, cu 7,9% fata de luna anterioara, fiind cel mai mare ritm de scadere din UE. La nivelul blocului comunitar, vanzarile de bunuri alimentare si nealimentare s-a redus cu numai 1,2% fata de ianuarie, iar in zona euro, s-au inregistrat o diminuare usoara a comertului cu amanuntul, de 0,6%.

Biroul european de statistica a mai anuntat ca, in februarie, avansuri moderate ale comertului cu amanuntul au fost inregistrate in Polonia, unde ritmul anual de crestere a fost de 2,4%, si Belgia, cu 0,6%, ele fiind singurele dintre cele 17 state membre care au raportat cresteri ale acestui indicator.

Fata de februarie 2008, cele mai importante scaderi ale volumului comertului au fost inregistrate in Letonia (-25,3%), Estonia (-21,8%) si Lituania (-190%).In februarie 2009, indicele vanzarilor cu amanuntul a scazut cu 3,4% in Uniunea Europeana (UE) si cu 4% in zona euro raportat la aceeasi luna din 2008.

La nivelul intregii Uniuni, comertul cu alimente, bauturi si tutun a scazut cu 2,8% fata de februarie 2008, in timp ce in zona euro vanzarile cu amanuntul pe acest segment s-au comprimat cu 3,7%. Vanzarile de bunuri nealimentare s-au redus cu 3% in UE si cu 3,7% in zona euro.

 

Senatoare PNL: „TikTok este un spaţiu al teribilismului. Românii trebuie să fie informaţi despre pericolul extremist”
Senatoare PNL: „TikTok este un spaţiu al teribilismului. Românii trebuie să fie informaţi despre pericolul extremist”
Senatoarea Nicoleta Pauliuc, președinta Organizaţiei Femeilor Liberale a pledat, luni, 25 martie, pentru un acces ponderat al tinerilor la unele aplicaţii de pe internet, dar a atras atenţia...
#romani, #comert, #amanunt, #vanzari , #Romania