Romanii sunt mai optimisti cu privire la situatia lor financiara

Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 11:06
1405 citiri
Romanii sunt mai optimisti cu privire la situatia lor financiara

Aproximativ 57% dintre romani considerau in decembrie ca situatia financiara a familiei lor este mai rea decat cu 12 luni in urma, in coborare de la 61% in lunile septembrie-noiembrie, iar 30% cred ca perspectivele financiare se vor inrautati, in scadere cu 10 puncte, potrivit GfK Romania.

"In general, oamenii devin mai optimisti in ultima luna a anului pentru ca intra in spiritul sarbatorilor, iar o parte din ei primesc bonusuri de sfarsit de an. O exceptie de la aceasta regula a reprezentat-o insa 2008, cand, spre sfarsitul anului, incepusera sa se simta primele efecte ale crizei mondiale in Romania si ingrijorarea romanilor s-a simtit in perceptia negativa asupra situatiei lor", a declarat intr-un comunicat Otilia Man, cercetator senior GfK Romania, precizeaza Mediafax.

Astfel, daca numarul celor care considerau ca situatia financiara a familiei lor este mai rea decat cu 12 luni in urma se situa la o medie de 61% in lunile septembrie - noiembrie, cea mai "neagra" perioada a anului din acest punct de vedere, in decembrie, acesta cunoaste o usoara imbunatatire, ajungand la aproximativ 57%.

In privinta perspectivelor financiare, numai 30% dintre romani spun ca se vor inrautati, in scadere cu peste zece procente fata de lunile de toamna si comparabil cu ceea ce declarau in decembrie 2008, cand 26% se asteptau la o inasprire a acestei situatii.

Totodata, peste trei sferturi dintre cei chestionati afirma ca starea generala a economiei a cunoscut un regres in ultimele 12 luni, in vreme ce sperantele pentru anul in curs sunt destul de mari, 20% declarandu-se optimisti, procent mai bun decat cel inregistrat in decembrie 2008, cand a fost de 15%.

Si la asteptarile privind evolutia inflatiei sau a somajului se remarca o tendinta pozitiva.

Numai doua treimi dintre romani estimeaza o crestere de preturi in 2010, fata de 70% in urma cu un an.

De asemenea, dupa o medie lunara pe tot parcursul lui 2009 de aproape 85% a celor care vedeau o crestere a ratei somajului in urmatoarele 12 luni, acest procent s-a redus la 78% in decembrie.

In privinta investitiilor in bunuri de folosinta indelungata, numarul celor care nu considera ca este un moment bun pentru acestea se mentine relativ constant comparativ cu media anuala, 57% afirmand ca nu intentioneaza sa cumpere un obiect important pentru casa in urmatorul an.

Nici atitudinea fata de economisire nu a inregistrat schimbari majore, 78% dintre romani considerand ca nu este o perioada favorabila pentru a pune bani deoparte, in vreme ce in jur de 20% spun chiar ca au datorii.

Informatiile provin din Barometrul de Incredere a Consumatorului, studiu cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK Romania. Datele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste, esantionul fiind de 1000 de persoane. 

 

#romani, # situatie financiara, # somaj, # economie, # economisire, # investitii , #Romania