Romanii sunt orbi in hatisul impozitelor

Marti, 09 Iunie 2009, ora 09:28
1318 citiri
Romanii sunt orbi in hatisul impozitelor

Suntem prost informati referitor la drepturile si obligatiile fiscale. Vor mai trece multi ani pana cand vom ajunge din urma statele UE. Romanii sunt foarte prost informati in ceea ce priveste obligatiile si drepturile fiscale pe care le au.

In loc sa rezolve problema, autoritatile responsabile pastreaza o secretomanie aproape oculta asupra acestor informatii, ascunzandu- se in spatele trimiterilor la Monitorul Oficial.

In opinia Emiliei Dragu, partener al companiei de consultanta fiscala TaxHouse, "nivelul de informare in randurile cetatenilor romani cu privire la obligatiile si drepturile fiscale pe care le au este destul de scazut.

Informatiile care ajung la cetateni din surse precum site-ul Ministerului de Finante si al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), buletinele informative ale companiilor specializate sau chiar presa, sunt destul de bulversante si, de cele mai multe ori, creeaza confuzii mari".

Astfel, persoanelor care nu inteleg o lege sau nu stiu cum sa o interpreteze nu le ramane decat sa apeleze, pe cheltuiala lor, la un specialist care sa descalceasca lucrurile.

La altii se poate

Fiscul romanesc incearca de cativa ani sa preia modelul spaniol, orientat catre contribuabil.

Cum arata de fapt Fiscul din Spania?

Sa ne imaginam centre de informare care inlocuiesc ghiseele clasice, un calendar pe site-ul ANAF cu obligatiile fiscale care spune, spre exemplu, ca "mai sunt doua zile pana la termenul de depunere a declaratiilor X", centrale care preiau apelurile contribuabililor si unde specialistii le raspund punctual.

De ce statul este perceput ca un dusman

Romanii sunt inca departe de conformarea voluntara, adica de a-si depune majoritatea, din proprie initiativa, declaratiile fiscale pentru toate veniturile si de a-si plati impozitele aferente.

Aceasta deoarece noi percepem statul mai degraba ca pe un dusman. "Daca statul nu ne apara drepturile de cetatean, este foarte greu sa-si castige increderea si respectul nostru", considera Emilia Dragu.

Ce trebuie sa stim pe timp de criza

In aceasta perioada, trebuie sa ne depunem declaratiile si sa ne platim impozitele la timp, pentru a nu risca penalizari.

Potrivit Emiliei Dragu, trebuie sa descurajam evaziunea cerand bonuri fiscale de la toate magazinele de unde facem cumparaturi. In plus, trebuie sa ne informam prin toate mijloacele pe care le avem referitor la legile privind baza de calcul a impozitelor pe care le datoram. 

#fisc, #impozite, #penalizari , #Romania