Romanilor nu le mai ajung banii sa cumpere ce luau cu o luna in urma

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 10:35
1490 citiri
Romanilor nu le mai ajung banii sa cumpere ce luau cu o luna in urma

Romanii au pierdut din puterea de cumparare in februarie, luna in care cresterea medie a castigurilor salariale nete, de 0,2%, a fost mai mica de cat rata inflatiei, dupa o scadere semnificativa a salariilor in ianuarie, arata datele publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).

Castigul salarial mediu net a crescut in februarie cu 3 lei fata de luna precedenta, la 1.358 lei.

In termeni reali, tinand cont de inflatia din acelasi interval, salariile au scazut cu 0,7% in februarie. Ritmul anual de crestere a accelerat, in schimb, la 19,8%, de la 12,9% in ianuarie. Februarie este a doua luna consecutiva de scadere a puterii de cumparare, dupa ce, in ianuarie, castigul salarial mediu net a scazut cu 9% in termeni nominali, pana la 1.355 lei. Evolutia din primele doua luni ale acestui an vine dupa patru luni la rand de crestere a puterii de cumparare, in perioada septembrie-decembrie 2008.

Fata de aceeasi perioada a anului precedent, castigul salarial a crescut in februarie cu 12,1%, in termeni reali. Castigul salarial mediu brut a fost de 1.863 lei (435 euro) in februarie, cu 1,3% peste cel din luna precedenta.

Raportat la luna octombrie 1990, puterea de cumparare era cu 24,5% mai mare in februarie 2009, fiind insa cu 0,8 puncte procentuale mai mic decat in ianuarie, mai arata datele INS.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in februarie in activitatile de transporturi aeriene (3.313 lei, 773 euro), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (728 lei, 170 euro).

In februarie 2009, in majoritatea activitatilor economice nivelul castigului salarial mediu net a fost mai scazut decat in ianuarie, cand s-au acordat prime ocazionale (premii anuale, al 13-lea salariu) ori s-au realizat productii mai mari.

Astfel, cresterile castigului salarial mediu net in februarie fata de luna precedenta, in unele activitati economice, au fost determinate de acordarea de prime sau ca urmare a negocierilor salariale in industria de fabricare a produselor din tutun si activitatile auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii.

Cresterile s-au datorat si celui de-al 13 salariu pentru anul 2008 in administratie publica si invatamant, precum si de plata in functie de realizari sau de contracte in activitatile de fabricare a substantelor si produselor chimice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, cercetare dezvoltare, respectiv transporturi pe apa.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
#romani, #bani, #castiguri, #salarii, #putere de cumparare , #Romania