Rusii au alergie la trupele SUA din estul Europei: Scutul antiracheta si patrulele din Marea Neagra au deschis calea spre o noua cursa a inarmarii

Marti, 28 Martie 2017, ora 17:35
8609 citiri
Rusii au alergie la trupele SUA din estul Europei: Scutul antiracheta si patrulele din Marea Neagra au deschis calea spre o noua cursa a inarmarii
Foto: uspolicyinabigworld.com

Rusia da vina pe Statele Unite pentru noua cursa a inarmarii in care s-au lansat cele doua mari foste rivale.

Sub spectrul unui nou Razboi Rece ce se prefigureaza intre Rusia si NATO, reprezentantul Ministerului Apararii de la Moscova, Viktor Poznikhir, acuza prezenta trupelor americane in regiune pentru a justifica cresterea capacitatii de lupta a tarii sale, informeaza ziarul The Independent.

Prezent la Conferinta ONU pe teme de dezarmare de la Geneva, lt.gen. Poznikhir sustine ca SUA a avut grija sa instaleze o serie de radare de mare distanta cu scopul de a izola militar China si Rusia.

"Prezenta sistemului global antiracheta reduce nivelul de securitate de la care folosirea armamentului nuclear intra in discutie, deoarece ofera SUA o senzatie de siguranta absoluta pentru plasarea armamentului ofensiv sub aceasta umbrela", a comentat reprezentantul guvernului rus.

"Scutul a devenit un simbol al militarizarii excesive si a deschis calea spre o noua cursa a inarmarii", a amai spus Poznikhir.

Ca raspuns la amenintarile venite din partea Coreei de Nord, SUA au amplasat un sistem de rachete THAAD in Coreeea de Sud in vederea doborarii rachetelor balistice cu raza scurta, medie si intermediara de actiune.

Gestul nu este privit cu ochi buni de catre oficialii chinezi care suspecteaza Washingtonul de supravegherea operatiunilor din bazele militare din China prin intermediul radarelor instalate in peninsula coreeeana.

La fel, Moscova acuza SUA de crearea unei zone de control radar care acopera aproape toata Rusia prin intermediul statiilor amplasate in Alaska, Romania si Polonia, informeaza agentia Sputnik News.

Lt.gen. Viktor Poznikhir sustine chiar ideea ca sistemul antiracheta creat de americani ar fi capabil sa puna in pericol statiile spatiale care graviteaza in jurul Terrei pe orbite joase sau chiar sa ameninte dezvoltarea programelor spatiale ale altor state.

Un alt motiv de ingrijorare pare sa fie prezenta patrulelor aeriene si navale din spatiul Marii Negre, acestea fiind vazute ca o posibila amenintare la adresa Rusiei, cata vreme Moscova sustine ca nu are idee despre tipul de armament prezent pe navele si aeronavele americane care patruleaza zona.

Pe de alta parte, Moscova a investit serios in ultimii ani in modernizarea Flotei Marii Negre, stationata la Sevastopol, in urma cu un an rusii fiind admonestati chiar de catre presedintele Turciei, Recep Erdogan, care se arata ingrijorat de transformarea Marii Negre "intr-un lac rusesc".

#scut antiracheta romania, #cursa inarmarii Rusia SUA, #conferinta ONU inarmare, #Flota Marii Negre Rusia , #Romania