Scaderea dobanzilor la depozite a taiat pofta de economisire a romanilor

Joi, 25 Iunie 2009, ora 09:21
792 citiri
Scaderea dobanzilor la depozite a taiat pofta de economisire a romanilor

In ciuda crizei, se pare ca romanii nu renunta la cumparaturile de produse alimentare, astfel ca fata de sfarsitul anului 2008, in martie 2009, procentul din bugetul lunar al unei gospodarii alocat cheltuielilor cu alimentele a inregistrat o usoara crestere, de la 38%, la 39%. 

Tot in crestere sunt si cheltuielile legate de achitarea ratelor la banci, care, la nivel national s-a majorat de la 5% la 6% din venitul mediu, potrivit unui studiu realizat de compania de cercerare Mercury Research.

De asemenea, daca la sfarsitul lui 2008 romanii puneau banii la banca, in special datorita dobanzilor mari afisate de banci, in luna martie a acestui an, numarul acestora s-a redus.

De asemenea, pe o scada de la 1 la 10, increderea romanilor in institutiile bancare s-a deteriorat, de la 6,3 la sfarsitului lui 2008 la 5,3 in martie 2009.

De unde taie totusi romanii din cheltuieli? Potrivit studiului, se dau mai putini bani pe articole de imbracaminte, produse de ingrijire, comunicatii, educatie si vacanta. Cei mai putini bani din bugetul unei gospodarii, in proportie de 1,95%, sunt alocati excursiilor si vacantelor, iar iesirile in oras, la restaurant, la film sau in club reprezinta doar 2% din totalul de cheltuieli.

#cheltuieli, # rate, # economii, # dobanzi, # bani , #Romania