Scandia Sibiu: Produsele retrase din Marea Britanie nu contineau carne de cal, ci urme de ADN cabalin

Sambata, 02 Noiembrie 2013, ora 09:01
1436 citiri
Scandia Sibiu: Produsele retrase din Marea Britanie nu contineau carne de cal, ci urme de ADN cabalin
Conservele retrase nu contineau carne de cal

Conservele de carne de vita retrase de la vanzare in Marea Britanie contineau urme de ADN cabalin, si nu carne de cal, produsele fiind in limitele de continut admise si conforme cu standardele europene in vigoare, potrivit analizelor, anunta firma producatoare, Scandia Sibiu.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, vineri, de reprezentantii Scandia Sibiu, conservele de carne de vita retrase de pe piata din Marea Britanie, ca urmare a descoperirilor facute publice de Agentia Britanica pentru Siguranta Alimentara, provin de la Scandia Food si fac parte din lotul 13.04.C, transmite corespondentul Mediafax.

"Compania Scandia Food subliniaza ca retragerea nu a avut loc din cauza unui pericol alimentar, ci este o consecinta a unei etichetari neconforme", se arata in comunicat.

Reprezentantii societatii "tin sa clarifice diferenta intre sintagmele folosite pe aceasta tema in spatiul public in ultima perioada, si anume 'urme de ADN de cal' si 'continut de carne de cal'".

"In situatia data, este vorba despre urme de ADN, ceea ce inseamna ca lotul respectiv a intrat in contact cu ADN cabalin la un moment dat, cel mai probabil, pe traseul de productie de la furnizorul de materie prima, pana la momentul ambalarii, acesta fiind unul extrem de complex. Astfel, prezenta urmelor de ADN cabalin provine, cel mai probabil, de la o eroare din timpul procesului de transare si transportare a materiei prime, etape ce intra in responsabilitatea furnizorilor de carnuri si care nu au nicio legatura cu Scandia Food", se mai arata in comunicat.

Potrivit documentului, "la momentul receptiei efectuate de catre Scandia Food pentru materia prima din lotul 13.04.C., aceasta a fost insotita de acte doveditoare in conformitate cu legislatia in vigoare".

Conservele retrase de pe piata contineau ADN de cal

"Conservele retrase de pe piata nu aveau continut de carne de cal, ci contineau ADN de cal, in proportia comunicata de autoritatea britanica. Produsele in cauza nu au fost retrase pentru ca ar fi pus in pericol sanatatea consumatorilor, ci pentru verificarea procentului de ADN", mai scriu oficialii Scandia in comunicat.

In plus, acestia precizeaza ca folosesc in procesul de productie a conservelor de carne de vita "exclusiv materie prima din aceasta specie", situatia actuala fiind "prima cu care se confrunta in intreaga istorie de peste 90 de ani" a companiei.

"Problema lotului 13.04.C este prima de acest gen cu care Scandia Food s-a confruntat in intreaga sa istorie de peste 90 de ani. Lotul respectiv reprezinta o exceptie, luand in considerare faptul ca celelalte loturi care au fost retrase de pe piata din Anglia si examinate au avut un rezultat favorabil comercializarii si consumului. Astazi, in urma unui control efectuat de Autoritatea Nationala Sanitara si Pentru Siguranta Alimentelor, am fost instiintati ca produsele Scandia Food se incadreaza in limitele de continut admise si sunt conforme cu toate standardele europene in vigoare (Recomandarea UE99/2013)", a declarat Andrei Ursulescu, director general Scandia Food, citat in comunicatul de presa.

Potrivit documentului, pentru siguranta consumatorilor si pentru a respecta atat legislatia nationala aflata in vigoare, cat si pe cea internationala, Scandia a implementat mai multe standarde de management al calitatii si sigurantei alimentului.

Potrivit datelor oferite de reprezentantii societatii, Scandia Food este unul dintre cei mai mari si mai vechi producatori de conserve din tara, avand 650 de angajati.

De asemenea, in urma controlului dispus de DSVSA Sibiu la societatea Scandia s-a constatat ca materia prima provine de la furnizori autorizati sanitar-veterinar si ca "unitatea detine pentru toate receptiile de materii prime documente comerciale, declaratii de conformitate, formulare de receptie in care sunt monitorizate toate elementele necesare".

Totodata, in urma verificarilor s-a stabilit ca pentru lotul respectiv unitatea are doua buletine de analize emise de IISPV Bucuresti - ADN specific de cal, din care reiese ca urmele de AND cabalin sunt in pondere de 1%.

In 2011, Scandia a inaugurat o noua fabrica la Sibiu, in care a investit peste 40 de milioane de euro, fabrica ce respecta toate normele de siguranta.

Compania Scandia exporta de sase ani conserve de carne fara a avea niciun incident in tari precum SUA, Marea Britanie, Germania sau Japonia.

Carnea de cal a fost depistata, in Marea Britanie, intr-un lot de conserve de carne etichetate drept "vita" si fabricate in Romania, au anuntat autoritatile britanice, citate de ziarul The Guardian.

#conserve scandia, #carne cal, #conserve vita, #industria carnii , #Romania