Socul grecesc loveste Romania si Ungaria: Leul s-a depreciat in fata dolarului

Luni, 06 Iulie 2015, ora 10:19
5532 citiri
Socul grecesc loveste Romania si Ungaria: Leul s-a depreciat in fata dolarului
Foto: Pixabay

Turbulenta starnita de rezultatul votului din Grecia se resimte in pietele emergente, cu efecte dureroase asupra cursului valutar al monedelor din zona Europei Centrale si de Sud-Est.

Leul romanesc si forintul sunt monedele care au incasat cel mai puternic soc, urmate de zlotul polonez.

O analiza Bloomberg efectuata pe cursul de schimb valutar al tarilor in curs de dezvoltare arata cu acestea se apropie de cel mai scazut nivel atins din 19 martie pana acum, in medie deprecierea fiind de 0,4%.

Sub presiune

Decizia luata de 61% din alegatorii eleni care au optat pentru respingerea politicilor de austeritate starneste turbulente in pietele financiare, evolutia monedelor de pe pietele emergente fiind afectata in mod direct.

"Economiile emergente se vor confrunta cu o presiune si mai mare in urmatoarele zile, ca urmare a intensificarii turbulentelor in pietele de capital. Evolutia evenimentelor din Grecia va duce la slabirea valutelor din aceste tari", afirma Jason Daw, seful departamentului de strategii de la Societe Generale in Singapore.

Forintul a pierdut deja 1,1% in fata dolarului, iar leul a inregistrat o cadere de 1%.

Zlotul polonez si lira turceasca s-au depreciat cu 0,9%, iar nicio alta moneda din tarile emergente nu a inregistrat cresteri pe piata valutara din Asia.

Vulnerabilitati politice

In Europa, furtuna din Grecia ameninta sa destabilizeze sistemul politic din blocul UE.

Liderii Angela Merkel si Francois Hollande au convocat marti o intrunire de urgenta a decidentilor din zona euro, iar analistii bancii JP Morgan dau ca sigura iesirea Greciei din uniunea monetara.

"Riscurile predomina in pietele financiare pe masura ce acestea se adapteaza socului unei iesiri a Greciei din zona euro", arata Tim Condon, de la ING Singapore.

In Asia, bursele au deschis saptamana in scadere, iar monedele din economiile emergente au incasat socuri la fel de puternice precum cele din Europa.

Ringgit-ul malaezian a coborat sub pragul de 3,80/dolar pentru prima data intr-un deceniu, pe fondul unui scandal politic in care premierul Najib Razak este acuzat de proasta gestionare a unor fonduri suverane de investitii.

#curs valutar leu dolar, #depreciere leu, #soc Grexit, #monede piete emergente , #Romania