Statul italian, acuzat de concurenta neloiala pentru ca ar produce branzeturi in Romania

Luni, 06 Septembrie 2010, ora 17:03
1231 citiri
Statul italian, acuzat de concurenta neloiala pentru ca ar produce branzeturi in Romania

Aproximativ 1.000 de ciobani au protestat luni, la Roma, denuntand o industrie paralela pe care statul italian ar gestiona-o prin intermediul unei firme italiene din Romania, producand branzeturi cu lapte romanesc si unguresc comercializate in Europa si SUA, scrie La Repubblica, precizeaza Mediafax.

Aproximativ 1.000 de ciobani veniti din regiunile Sardinia, Lazio, Toscana, Sicilia si Umbria s-au adunat la Roma, in fata Ministerului Agriculturii.

Protestul a fost organizat la apelul sindicatului La Coldiretti, principala asociatie a producatorilor agricoli italieni.

"Speram ca Guvernul italian ne va putea spune cum este posibil ca o firma din Romania apartinand statului italian sa vanda in Statele Unite branzeturi care au eticheta unor companii din Roma; noi nu am reusit sa intelegem. De altfel, nu intelegem nici cum statul taie cu o mana resursele producatorilor nationali, iar cu alta stimuleaza companii din strainatate care fac concurenta neloiala ciobanilor italieni", se arata intr-un comunicat al asociatiei La Coldiretti.

"Statul italian este proprietarul unei industrii care, in Romania, cu lapte romanesc si unguresc, produce branza de oaie Made in Italy vanduta pe piata europeana si americana, omorand astfel producatorii italieni", explica sindicatul La Coldiretti, citat de agentia AGI.

Industria paralela se deruleaza "prin intermediul companiei publice pentru comertul international Simest, in parteneriat cu compania Lactitalia, cu sediul in Romania, care produce, utilizand lapte de oaie romanesc si unguresc, branzeturi revandute sub denumiri italiene precum Dolce Vita, Toscanella si Pecorino.

Prezenta produselor de imitatie pe pietele internationale constituie principala cauza care a condus la scaderea cu zece la suta a exporturilor de branza de oaie Made in Italy", subliniaza asociatia La Coldiretti.

#branza, #ciobani, #italia, #lapte , #Romania