Tabara: Este inadmisibil ca Romania a ajuns sa importe inclusiv lapte

Sambata, 05 Februarie 2011, ora 16:39
1595 citiri
Tabara: Este inadmisibil ca Romania a ajuns sa importe inclusiv lapte

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, la Sangeorgiu de Mures, ca este "inadmisibil" ca Romania a ajuns sa importe inclusiv lapte sau produse lactate, chiar daca nu sunt intotdeauna de cea mai buna calitate, relateaza Mediafax.

Valeriu Tabara a spus ca este extrem de important ca Romania sa isi asigure consumul de produse lactate din productie proprie, apreciind ca "inadmisibil" faptul ca in ultimii ani s-a ajuns sa se importe inclusiv lapte sau produse lactate, nu intotdeauna de cea mai buna calitate.

"Este inadmisibil cum in ultimii ani s-a ajuns ca Romania sa importe inclusiv lapte sau produse lactate, materie prima in principal, eu as spune ca nu intotdeauna de cea mai buna calitate.

Si acest lucru s-a datorat si faptului ca de cele mai multe ori si in cele mai multe domenii agroalimentare se manifesta un anumit tip de monopol, practic domeniul acesta de prelucrare a laptelui si produselor lactate este dominat de cateva companii mari, multinationale", a spus Tabara.

Tabara a adaugat ca nu este normal si nu exista explicatii clare cum ajunge pretul litrului de lapte de la 1,1-1,2 lei, cu cat este vandut de micii fermieri care detin vaci, la pretul laptelui in supermarketuri, care depaseste patru sau chiar cinci lei, la anumite categorii de lapte, dupa ce laptele respectiv este prelucrat.

"Discutam chiar alaltaieri, cand am pus la punct viitoarea etapa de depunere de proiecte pe (masura) 121, care sunt prioritatile - pentru ca dupa preluarea conducerii ministerului, vreau sa va spun ca pe fiecare masura stabilim prioritati si dam punctajele astfel incat aceste prioritati sa poate fi evidentiate prin proiectele care vor fi castigate.

Sectorul numarul 1 in domeniul zootehniei este cel al bovinelor, iar in cadrul lui, din pacate, Planul National de Dezvoltare Rurala nu a prevazut si sectorul de carne, este cel al productiei de lapte si lactate. Aici vom dirija, de altfel, punctajele, astfel incat sa putem dezvolta in continuare fermele respective", a spus el.

Tabara a subliniat ca exista o preocupare exceptionala la nivelul ministerului pentru zonele defavorizate, unde s-a prelungit de cateva ori termenul, astfel incat crescatorii de vaci de lapte sa poata sa se inscrie, pentru a beneficia de surse financiare de aproape 22 de milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania importa lapte, # lapte, # produse lactate, # import produse lactate, # import alimente , #Romania