Tariceanu: Efectele crizei financiare vor incepe sa se simta si in Romania

Vineri, 17 Octombrie 2008, ora 09:38
1852 citiri
Tariceanu: Efectele crizei financiare vor incepe sa se simta si in Romania

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat , la finalul lucrarilor Consiliului European, ca efectele crizei financiare globale vor incepe sa se simta si in Romania, o prima consecinta fiind amanarea deciziei privind investitia Voestalpine in domeniul siderurgiei pentru 2009.

"Puteti sa verificati ca, pe agentia austriaca de presa, apare ca decizia privind investitia Voestalpine se va amana pe 2009. Deci, acesta este primul element care va aparea in mod pregnant in legatura cu o serie de proiecte investitionale importante si, de aceea, este firesc ca in momentul de fata tot ceea ce inseamna chestiuni economice in tara noastra sa fie abordate cu prudenta corespunzatoare", a spus Tariceanu.

El a adaugat ca, in momentul de fata, nu exista doar o criza financiara, aceasta transpunandu-se in elemente din ce in ce mai concrete de criza economica mondiala, care nu va afecta, in opinia sa, doar un numar de state, ci toate tarile de pe glob.

"Pentru aceasta situatie trebuie sa se ia masuri. SUA au anuntat deja un pachet de ajutorare a industriei automobilului de 25 miliarde de dolari. In context, in Europa se militeaza pentru pastrarea regulilor de libera competitie si de economie de piata fara o interventie a statelor care sa determine distorsiuni pe piata", a afirmat premierul.

Tariceanu a precizat ca, la nivelul Consiliului European, s-a adoptat acordarea de 30 miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului IMM-urilor. In momentul in care sistemul bancar nu functioneaza si aceste intreprinderi nu vor avea posibilitatea sa se finanteze, atunci "este clar ca ne indreptam spre un colaps economic", a explicat el.

Primul-ministru a sustinut ca perspectivele unei crize economice sunt foarte serioase, iar bursele nu fac decat sa reactioneze la ceea ce se intampla in economia reala.

Potrivit premierului, in fata actualei crize financiare de mari dimensiuni, UE a reactionat "constient si adecvat", amintind ca la Bruxelles s-a decis crearea celulei de gestionare a crizei si necesitatea unei coordonari la nivel european intre bancile centrale.

"Aceste elemente vor permite intr-o buna masura ca o serie de efecte negative sa fie indepartate", a precizat Tariceanu.

Ceea ce va urma in discutiile cu SUA va avea drept scop punerea bazelor unui nou sistem financiar si monetar, a adaugat premierul. "Din acest punct de vedere, este normal ca sistemul mondial trebuie regandit. Decizia este ca acest lucru este sa se faca pana la finele lunii decembrie", a declarat Tariceanu.