TMC : Romania nu poate acorda facilitati companiei austriece Voestalpine

Vineri, 12 Septembrie 2008, ora 10:40
1436 citiri
TMC : Romania nu poate acorda facilitati companiei austriece Voestalpine

Romania nu poate acorda nici un fel de facilitati fiscale investitorilor austrieci de la Voestalpine, a declarat pentru The Money Channel (TMC) Petru Ianc, director general in Ministerul Economiei si Finantelor. "Prin Tratatul de Aderare este interzis orice ajutor de stat in sectorul siderurgic. Ceea ce inseamna ca nu se pot acorda facilitati speciale in sectorului siderurgic deci nici companiei Voestalpine", a declarat Petru Ianc.


Potrivit oficialului din cadrul MEF, citat de The Money Channel, intr-o situatie similara se afla si Bulgaria, tara cu care investitorul austriac a semnat deja memorandumul de intelegere pentru realizarea proiectului . Celelalte doua tari candidate la proiect, Turcia si Ucraina, desi nu au aceleasi limitari in priviinta acordarii de facilitati au dezavantajul restrictiilor impuse de regimul vamal cu Uniunea Europeana.


Romania are insa un atuu ce cantareste greu in alegerea ce o vor face austriecii de la Voestalpine, potrivit TMC. Este vorba de pozitionarea strategica din punct de vedere al facilitatilor de transport. Capacitatea portului Constanta de a primi nave de mare tonaj, posibilitatea utilizarii canalului Dunare- Marea Neagra pentru exportul produselor siderurgice reprezinta avantaje determinante in analiza eficientei unei investitii de o astfel de anvergura, considera Petru Ianc.


"Anual incluzand si materiile prime sunt vehiculate peste 10 milioane tone de materiale si orice reducere a costurilor cu 3-4-5 dolari pe tona inseamna economii de 30-40-50 de milioane de dolari" afirma Ianc.


O decizie privind locatia investitiei ce va avea o capacitate de productie estimata la cinci milioane tone de otel anual, este asteptata din partea board-ului companiei austrice pana la finele acestui an.Guvernul roman va semna cu reprezentantii Voestalpine memorandumul de intelegere pentru acest proiect in prima decada a lunii octombrie. Constructia combinatului ar insemna pe langa investitia directa de 5 miliarde de euro alte 3-4 miliarde de euro investite in dezvoltarea infrastructurii adiacente inclusiv in realizarea unei centrale electrice care sa asigure consumul producatorului de otel.