Tot mai multe intreprinderi isi fac bagajul si se muta in Romania

Marti, 31 Octombrie 2006, ora 04:49
1101 citiri

LA PADANIA: Cuvantul de ordine: delocalizarea. Daca tara care iti gazduieste intreprinderea nu iti ofera nici un sprijin, ba chiar iti pune bete in roate, ce faci? Simplu: te muti in alta parte. Globalizarea include delocalizarea, si la regulile sale s-au adecvat multi intreprinzatori, atat in Italia, cat si in alte tari occidentale.Pe Internet pot fi gasite diverse site-uri care explica cum iti poti delocaliza fabricuta in strainatate, acolo unde este cel mai convenabil. Aceste site-uri ofera consultanta, adrese, module: intr-un cuvant, tot ceea ce poate servi la abandonarea birocratiei din Italia si la trasferarea activitatii in alt loc din lumea larga, cu mana de lucru mai ieftina.

Una din zonele preferate pentru internationalizarea productiva a

intreprinderilor mici si mijlocii din Italia sunt tarile din Balcani. Apropo de conditii favorabile: potrivit raportului "Business Atlas 2004", elaborat de ASSOCAMERESTERO, in Romania benzina costa 70 de eurocenti litrul, in timp ce chiria unui teren urca in medie la 8 euro pe metrul patrat.

Pe de alta parte, pretul cel mai scazut al energiei electrice este in Rusia, unde un kilowatt consta 0,03 euro. Cu adevarat convenabil... Inca de acum patru ani, o statistica a Ministerului Activitatilor Productive mentiona peste 5.000 de intreprinderi active si peste 20.000

inregistrate in strainatate.

Dar cifrele sunt cu siguranta mai mari, deoarece multi intreprinzatori nu se inregistreaza (in Romania, de exemplu, nu exista obligatia de a te inscrie la Camera de Comert).

Pirelli Tyre: 'Romania va fi polul nostru european de importanta mondiala'

Romania va avea pentru compania italiana Pirelli Tyre un rol determinant la nivel de competitivitate industriala si datorita avantajului unei reduceri a costurilor medii, a declarat Francesco Gori, administratorul delegat al companiei 'Pirelli Tyre', intr-un interviu acordat ziarului Il Giornale.

Gori tocmai a revenit din Romania, unde Pirelli Tyre a inaugurat o noua fabrica (170 de milioane de euro investiti) care candideaza pentru polul european de importanta mondiala pentru companie.

'In ultimii ani - aminteste Gori - au fost investite in noi capacitati peste 400 de milioane de euro. In fiecare an investim resurse in valoare de circa 200 de milioane pentru ameliorari si intretinere'. In opinia sa, pentru companie, Romania reprezinta o punte ideala cu Rusia si alte tari din Asia Centrala.

Pirelli Tyre este o companie controlata de grupul Pirelli si al cincilea operator mondial in termeni de incasari pe piata pneurilor. In prezent, Pirelli Tyre este un holding operativ al unui grup activ in proiectarea, dezvoltarea, productia si comercializarea de pneuri destinate unor diferite tipuri de vehicule: vagoane si motociclete, autobuze, autocare, masini agricole etc.

Bloombiz, Rador, Rompres

Cotidianul: Romanii dau occidentalii afara

Faptul ca Romania este o piata cu forta de munca ieftina face noi victime in rindul angajatilor din statele europene. Este cazul recent a 500 de salariati ai Solectron din Dunfermline, Scotia, care au fost concediati in urma inchiderii fabricii din localitate, aceasta dupa ce, cu doar citeva zile inainte, compania anuntase ca va recruta opt sute de romani. Potrivit lui Alex Talmazan, director la Wrightson, angajatii romani sint de patru pina la de sapte ori mai "ieftini" decit salariatii din celelalte state europene. "Fata de Spania spre exemplu, forta de munca din Romania este de aproximativ sapte ori mai ieftina. In schimb, daca ne referim la Ungaria sau Cehia, Romania este de aproximativ patru ori mai ieftina", sustine acesta. (articolul integral)

Evenimentul Zilei: Italienii au invadat Dobrogea si o cumpara la hectar

Mii de hectare de teren agricol in judetul Constanta au ajuns in proprietatea unor firme straine, mai ales italiene. Aproape ca nu mai exista localitate in judet in care sa nu fi venit "italienii" sa achizitioneze teren cultivabil. Straini au inceput sa se arate interesati de terenuri inca de anul trecut, cand se zvonea ca Romania va deveni membra UE. Taranii isi vand pamantul, motivand ca sunt saraci si au nevoie de bani. Sunt multumiti daca pe langa banii obtinuti (de obicei, intre 15 si 20 milioane de lei vechi pe hectarul de teren) primesc si renta viagera de 100 de euro pe an. (articolul integral)