Transparenta deciziilor Guvernului trage in jos competitivitatea Romaniei

Joi, 09 Septembrie 2010, ora 12:38
941 citiri
Transparenta deciziilor Guvernului trage in jos competitivitatea Romaniei

Romania ocupa locul 67 din cele 139 de tari incluse in clasamentul general al competitivitatii pe 2010-2011, in scadere cu trei locuri fata de anul trecut, iar capitolul la care se pozitioneaza cel mai slab este transparenta deciziilor guvernamentale, urmat de calitatea infrastructurii, arata GEA, precizeaza Mediafx.

In clasamentul general, dintre tarile Uniunii Europene, pe pozitii inferioare Romaniei se afla doar Bulgaria, Letonia si Grecia, ultimele doua fiind grav afectate de criza mondiala, se arata intr-un comunicat de presa al Grupului de Economie Aplicata (GEA).

Accesul la finantare reprezinta cea mai importanta problema cu care se confrunta mediul de afaceri intern.

Infrastructura si birocratia sunt, de asemenea, printre cei mai problematici factori pentru derularea afacerilor, alaturi de nivelul taxarii si reglementarile din domeniul fiscalitatii.

"Capitolul la care Romania se pozitioneaza cel mai slab (137 din 139 de locuri) este transparenta deciziilor guvernamentale, urmat de calitatea infrastructurii per total (locul 136) si calitatea drumurilor (134). Marimea si efectul taxarii este, de asemenea, unul dintre cele mai slabe puncte ale Romaniei (locul 131)", se arata in comunicat.

La polul opus, Romania ocupa locul patru in ceea ce priveste tarifele comerciale.

De asemenea, numarul procedurilor si timpul necesare pentru inceperea unei afaceri reprezinta avantaje competitive notabile (locul 34), alaturi de o serie de alti factori de natura sociala (precum costul resimtit de mediul de afaceri al terorismului, al crimei si violentei si al crimei organizate, incidenta HIV sau rata de inscriere in invatamantul tertiar) si de marimea pietei (atat interne, cat si externe). 

Elvetia se mentine pe primul loc in clasamentul general al Raportului Global al Competitivitatii 2010 - 2011, similar Raportului precedent, fiind urmata de Suedia si Singapore. Statele Unite ale Americii, traditionala ocupanta a primului loc, a coborat pana pe pozitia a patra. 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#clasament, #competivitate, #guvern, #transparenta , #Romania