UGIR-1903: Efectele aplicarii Programului Anticriza sunt practic nule

Luni, 25 Mai 2009, ora 14:51
1658 citiri
UGIR-1903: Efectele aplicarii Programului Anticriza sunt practic nule

Reprezentantii Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR-1903) au declarat, luni, ca din cele aproximativ 96 de masuri ale Programului Anticriza acceptate de Guvern au fost puse in aplicare, pana in prezent, circa 28, efectele generale ale aplicarii acestora fiind practic nule, conform Newsin.

"Propunem Guvernului sa aplice urgent masuri precum infiintarea unui comitet interministerial pentru banci, astfel incat sa fie acordate finantari si sa fie impuse sanctiuni pentru bancile care acorda credite in mod discriminatoriu", a declarat presedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Coraci.

De asemenea, printre masurile propuse de UGIR-1903 Guvernului se numara neimpozitarea profitului reinvestit si acordarea ajutoarelor de stat si a subventiilor la timp. In plus, reprezentantii UGIR propun Guvernului sa actioneze pentru limitarea drastica a evaziunii fiscale, in cazul companiilor care au activitate in comercializarea de tigari, alcool, dar si pentru supermarketuri.

"Noi am discutat cu guvernantii despre aceste masuri si facem in continuare toate demersurile pentru ca acestea sa fie aplicate. Vom merge chiar si pana la intrarea in greva fiscala, dar momentan nu vrem sa agravam situatia", a mai spus presedintele UGIR-1903.

Totodata, Uniunea Generala a Industriasilor din Romania a trimis o scrisoare deschisa catre Guvern si presedintia Romaniei in care se precizeaza ca programul anticriza de relansare economica trebuie sa cuprinda masuri bugetate cu termene si responsabilitati concrete, precum si un mecanism de monitorzare a aplicarii sale.

"UGIR, reprezentanta a intereselor patronatelor din industria si serviciile din Romania, nu impartaseste optimismul Guvernului privind depasirea manifestarilor acute de criza economica in Romania", se arata in scrisoare.

De asemenea, reprezentantii UGIR au mentiont ca cer Guvernului sa fie realist in evaluarea situatiei economice grave in care se afla Romania si sa redeschida dialogul intrerupt cu partenerii sociali despre un program serios anticriza si de relansare economica.

"Criza financiara va avea efecte drastice undeva in lunile octombrie-noiembrie ale acestui an, cand se estimeaza ca vor fi un milion de someri platiti, si circa 500.000 de someri care au lucrat la negru", a spus prim-vicepresedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare (FEPAIUS), Mihai Pasculescu.

Reprezentantii UGIR-1903 au mai adaugat ca datele preliminare pentru lunile aprilie si mai si informatiile din economia reala confirma previziunile negative asupra evolutiei economiei romanesti in urmatoare perioada, constituind motive serioase de ingrijorare pentru reprezentantii mediului de afaceri din Romania.

#efecte, # criza, # someri, # masuri, # evaziune , #Romania