Vaclav Klaus: masurile "populiste" nu sunt utile impotriva crizei

Vineri, 12 Decembrie 2008, ora 11:34
1259 citiri
Vaclav Klaus: masurile "populiste" nu sunt utile impotriva crizei

Presedintele ceh Vaclav Klaus a afirmat ieri la Bucuresti, ca masurile "populiste", din punctul lui de vedere, "nu ajuta prea mult" impotriva crizei economice mondiale, considerand ca nivelul cresterii economice va reveni "la normal" in cativa ani.

"Lumea va reveni in timp la perioada cresterii economice pozitive, cu sau fara zborurile lui Nicolas Sarkozy deasupra Atlanticului de patru sau de trei ori pe saptamana, independent de summiturile G20 sau de masurile costisitoare ale lui Paulson si Bernanke si alte initiative similare", a declarat  domnul Klaus cu ocaziaunui discurs, la Universitatea bucuresteana Dimitrie Cantemir, dupa ce a fost numit Doctor Honoris Causa.

  "Este ca si cum am incerca sa tratam o gripa. Daca mergem la medic ne ia o saptamana, daca nu facem nimic dureaza sapte zile", a insistat domnul Klaus, cunoscut pentru vederile sale ultra-liberale si eurosceptice. "Este imposibil sa schimbam ciclul afacerilor si gesturile populiste nu ne ajuta prea mult", a declarat el, considerand ca economia mondiala va reveni "la normal (...) cu conditia ca ea sa nu fie stopata de (...) o dogma irationala privind incalzirea planetei".

  Presedintele ceh este unul dintre cei mai aprigi opozanti ai ideii influentei oamenilor asupra incalzirii globale.  Domnul Klaus a declarat ca "adevaratul pericol" este "folosirea" crizei pentru a submina "institutiile capitalismului" si pietele libere.


Presedintele ceh se afla in Romania de miercuri, pentru o vizita privata de doua zile, la invitatia omologului sau roman Traian Basescu.